Lezárult a Heuréka Alap második pályázati felhívása is. A megadott határidőre öt pályázat érkezett be, mind az öt pozitív elbírálásban részesült. Az újabb érdekes történetek érintik a csillagászatot, a 3D nyomtatást, az energiahasználatot, a fényképészetet és a legóhoz kapcsolódó robotikát. Íme a részletek:

 

  1. 3D Akadémia

Pályázók: Varázsecset Egyesület – Művészeti Tanoda és az Evergreen Agroturism Kft.

A 3D Akadémia 9-12. osztályos diákoknak szól, akik egy pályázat útján nyerhetnek felvételt a kurzusra. A pályázat témája egy 3 dimenziós használati tárgy tervezése. Az Akadémia alatt a fiatalok megismerkednek különböző 3D-s tervezőprogramokkal, grafikai programokkal, a formatervezés alapjaival valamint a 3D nyomtató működésével.

 

  1. Bütykölni jó!

Pályázó: Székely Zoltán, fizika szakos tanár.

A projekt során 3 foglalkozás valósul meg a Tamási Áron Gimnázium diákjai bevonásával: elektronikus szenzorok építése, áramforrások és hangulatlámpák készítése házilag, gyakorlati verseny. A verseny során a diákok párokban készítenek egy eszközt, szerkezetet, amely kapcsolódik az energia fogalmához.

 

  1. Cserkész CsillagÁsz

Pályázó: Udvarhelyszéki Cserkészekért Egyesület.

A projekt fő programja két csillagász est szervezése az udvarhelyszéki cserkészek és diákok számára. Az estek folyamán csillagászatban jártas szakemberek segítik a csillagvizsgálást.

 

  1. Fényképészeti – honismereti tábor

Pályázó: Kováts István Fotóarchívum Egyesület.

A projekt keretében egy hat napos fotótáborra kerül sor, mely során interaktív elméleti és gyakorlati fotóoktatás zajlik. A résztvevő 20 diák korabeli fényképezési technikával és modern tükör reflexes gépekkel tanul fotózni, valamint képszerkesztő programokkal is ismerkednek. A tábor során készült sikeresebb képekből a Magyar fotógráfia napján kiállítást szerveznek.

 

  1. Lego Mindstorms Ev3

Pályázó: Kinderstart Egyesület.

A projekt célja a gyerekek játékos bevezetése a tudomány világába. A projekt lehetőséget biztosít arra, hogy a diákok megépítsenek, leprogramozzanak és teszteljenek robottechnológiából vett feladatokat.

A Lego foglalkozásokon hat 5-8 osztályos diák vesz részt három Lego csomagot használva.

 

Gratulálunk a nyerteseknek, sikeres megvalósítást kívánunk!