A kérdés megválaszolása annál is inkább fontos, mivel e halál megrekeszti a fiatalokat és a felnőtteket egyaránt a tanulásban, a szellemi fejlődésben. A jelenlegi iskolarendszerben sajnos sokszor tettenérhető ez a jelenség. A HEURÉKA program ezt a halált kívánja megelőzni.

A Romániában működő 16 közösségi alapítvány közül 12-nek van HEURÉKA (Stiintescu) programja.

Október 24-25-én a programvezetők Bukarestben gyűltek össze, hogy szakmai találkozó keretében jó példákat, inspirációt, tudást adjanak át egymásnak e programmal kapcsolatban.

Szó esett a hatékony, sikeres kommunikációról, de a résztvevők élesben is gyakorolhatták az adománygyűjtést. Lehetőség volt forrásbevonásra a BitDefender és a Centrul de Evaluare si Analize Educationale civil szervezet képviselőitől, ha jól „pitch”-elt valaki.

A legmegnyerőbb Sorin Badea, a Radio Guerrilla egyik megvalósítója volt. A romániai kereskedelmi rádiók közül ez az egyedüli, amely tudományos műsort közvetít Sound of Sience néven. A megnyerő személyisége mellett fontos gondolatokat osztott meg a jelenlévőkkel:

tudomány tanulás
tudomány = játék

Elmondása szerint „semmi sem létezik, amit egyszerűen ne lehetne elmagyarázni. Ha valaki az ellenkezőt állítja, az hazudik neked, becsap”.

Örömteli kihívás számunkra, az SZKA számára, hogy részesei lehetünk ennek a mozgalomnak, amely azokat a személyeket keresi, akiknek szenvedélye a tudomány, és akik a tudomány tolmácsai tudnak lenni a fiatalok számára olyan érdekes gyakorlatok révén, amelyek az örömteli felfedezés élményét nyújtják.