A június 22-24-én zajló eseménnyel a szervezők – SZKA, Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és a U-HUB IT&C közösség – arra vállalkoztak, hogy az udvarhelyiek által megjelölt közösségi kihívásokra, problémákra sajátos digitális megoldást mutatnak. Olyan megoldásokat, amelyek egyszerűbbé, könnyebbé teszik az udvarhelyi hétköznapokat, sőt, még a helyi gazdaságot is fejlesztik.

Tettük mindezt a hagyományokhoz híven úgy, hogy összehívtunk programozókat, akik 48 órás önkéntes maraton keretében dolgoztak nekünk. Nyolc csapat kapcsolódott be ebbe a kalandba. Többségében Kolozsvárról érkeztek, de kiderült, hogy több kolozsvári csapatban is udvarhelyi, keresztúri, siménfalvi, gyergyói, olaszteleki, stb. származásúak voltak. Életkorukat tekintve pedig harmadéves egyetemistától úgy a negyvenes éveik elején járó korral zárult a kör.

A csapatokról és a szakmai zsűriről képek és rövid leírás itt érhető el.

 

A közösségből érkező 10 probléma közül a csapatok a következő 6-ot választották ki, ezekre születtek digitális megoldás-javaslatok:

 • Microlearning a közösségi tudásmegosztásért (2 csapat dolgozott ezen)
 • Sporttevékenységeket támogató közösségi platform, (2 csapat dolgozott ezen)
 • E-önkormányzati és lakossági ügyintézést támogató rendszerek,
 • Helyi digitális gazdaság-gyorsító megoldások,
 • Sporttevékenységeket népszerűsítő és a sportoktatást segítő platform,
 • Intelligens informatikai rendszerek a helyi forgalom optimalizálására.

 

A 48 órás munka után, amit a versenyzők nagyon komolyan vettek – példaértékű munkamorálról tettek tanúbizonyságot – a 2 órás bemutatójukkal lenyűgöztek:

 • megmutatták, hogy egy „Udvarlej” nevű helyi pénz miként is működhetne és segíthetné a helyi gazdaság fejlődését, (I. hely)

Bemutató:

 

 • bemutatták, hogy egy webes felület és telefonos alkalmazás milyen egyszerűvé tenné az udvarhelyiek számára azt, hogy egy helyen megtalálják a különböző sportolási lehetőségeket, sőt milyen egyszerű lehetne egy-egy délutáni csoportos focit, ping-pongozást, futást stb. összehozni,

Bemutatók:

CS.I.R.SZ.: https://app.ludus.one/40b5b1f3-e9c4-4260-930a-ac5c7ee38660#1

antiinnovációs klub: 

 

 • elröpítettek a világ vezető vállalkozásai által használt micolearning (gyors-tanulás) rendszerek világába, amely segítségével a mai felgyorsult világunkban is az intézményeken, szervezeteken belüli szakmai tanulást hatékonyabbá lehetne tenni,

Bemutatók:

Bring Me the Curry!:

Holly Cow Burger:

 

 • azt is láthattuk, hogy a térfigyelő kamerákra csatlakozott kis program segítségével a telefonunkon is láthatnánk, hogy melyek a közelünkben lévő parkolók és ott még hány parkolóhely üres. Ezzel sokkal hatékonyabbá lehetne tenni a ma igencsak terhelt udvarhelyi forgalmat (II. és III. hely)

Bemutatók:

Feneketlen kút: https://slides.com/annakiss/deck-2

//TO DO: Team Name: https://goo.gl/2LvPYm

 

 • de abba is beleláthattunk, mennyi időt és pénzt megspórolhatnánk, ha otthonról lehetne mindenféle okmányt igényelni (pl. „caziert” – erkölcsi bizonyítványt) vagy akár programálásokat kérni (pl. sofőrvizsgára) online.

Bemutató:

 

A fejlesztők munkájának piaci értéke 50 ezer euró. Ezt hagyták itt nekünk, udvarhelyieknek.

Most rajtunk a sor, hogy megtegyük a következő lépéseket, hogy ezekből a prototípusokból valóban használható megoldások szülessenek és a mi hétköznapjainkat tegyék hatékonyabbá.

 


Szervezők:

   

 


Támogatók és partnerek

Amigo&Intercost, Harghita Business Center, Kalapos, Pizza 21, Promelek, Rákóczi Center, smuff.ro, Zujgé, Zseb cafe