Úgy gondolod nem elég vonzóak számodra a tudomány ágai? Túl bonyolultnak és unalmasnak találod az iskolában ezeket a tantárgyakat? Figyelj, mert mutatunk valami izgalmasat:

Érdekesebbnél érdekesebb projektekbe kukkanthatsz bele az év során:

 

Fényképészeti – honismereti tábor

Arra próbál rávezetni a Kováts István Fotóarchívum Egyesület, hogy a lencsén keresztül megláthasd és megörökíthesd azt, ami mellett az átlagember elsétálna. Ezen kívül a fotózás fejlődéséről, történetéről is tanulhatsz, és különböző érdekes technikákat is megismerhetsz. A táborban nem az egzotikum, a trükk játssza a főszerepet, hanem az eredeti, a friss, az életteli szemlélet, ahol sokféle gondolkodású, szabad szellemű alkotó találkozhat egymással, akik számára a technika nem cél, hanem eszköz.

 

GPS-el a természetbe

Ismerd meg a Geojátszóterek szabályait s az oldalak használatát! Ebben a programban játékos kincskeresés által fedezheted fel a környezetünkben található épített örökség helyszíneit és a természeti látnivalókat. A program külön hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, az illegális szemétlerakók feltérképezését, nyilvánosságra hozását is megcélozza, de különböző takarító eseményekre is sor kerül. A projektet Dimén-Varga László, a Tamási Áron Gimnázium tanára koordinálja.

 

Interdiszciplináris innovációs és termékfejlesztési csapatverseny és mentorprogram

Nem is olyan bonyolult, mint amilyennek hangzik. Érdekel az IT szakma? Vannak innovatív ötleteid egy számítástechnikai termék megvalósítására? Akkor mindenképp kapcsolódj be az Udvarhelyszéki IT&C közösség (U-Hub) mentorprogramjába. Megtapasztalhatod a csapatmunkát, a kommunikáció fontosságát, és betekintést nyerhetsz a fejlesztési folyamatok menedzsmentjének területébe, illetve az ehhez kapcsolódó eszközkészletek használatába.

 

Digitális planetárium – a jövő csillagászai

Tudtad, hogy az asztronómia az emberiség legrégebbi tudománya? Szerezz ismereteket a csillagászat területén és légy részese a kutatások/eredmények megvalósításának. A Bibliofil Alapítvány elrepít a csillagokba, ahol felfedezheted az univerzum csodáit, miközben igazi kutatóvá nőheted ki magad. Mindez a Városi Könyvtár épületében.

 

 

Azta! Minden fizika!

A fizika mindenkié! jelszó jegyben a Tamási Áron Gimnáziumban bemutatott kísérletek során a következőkkel találkozhatsz: nagy kapacitású kondenzátorok kisülése, furcsa elektromos és mágneses jelenségekkel kapcsolatos meglepő kísérletek, favágás papírral, alacsony hőmérsékleteken megjelenő furcsa jelenségeket (pl. szupravezetés), 200 literes fémhordó szétrobbanása, tojásra állás anélkül, hogy az eltörne és a folyadékon járás rejtelmei. Székely Zoltán tanár úr és csapat vezet be a rejtelmekbe.

 

VRtheFuture

Alkosd meg és kalauzolj el minket a világodba! Otthonosan mozogsz az informatika, matematika és a művészet terén? Akkor gyere és ismerkedj meg a Virtuális Valóság technológiai hátterével. Létrehozhatsz 3 dimenziós modelleket (melyek együttese egy háromdimenziós teret alkot), melyben megvalósíthatod alkalmazásaidat és csak a saját kreativitásod szabhat határokat neked. A Tamási Áron Gimnáziumban Godra Hajnal tanárnő vezetésével indul a kaland.

 

A projektekről folyamatosan informálódhatsz a Heuréka Facebook csoportjában: https://www.facebook.com/groups/189105715206256/?source_id=414881435554493

 

Légy résen! Tapasztalt meg és élvezd a tudomány csodálatos rejtelmeit! Tanulj egy kicsit másképp!