Légy kíváncsi! Légy merész! jelmondat kísérte végig a 2018-ban zajló Heuréka program második évadját. Az egész éves tanulást, előadásokat, kísérleti órákat egy interaktív kiállítással és záróeseménnyel koronáztuk meg december 13-án. Kíváncsisággal, tudományszomjjal és sok menő kis és nagy tudóssal telt meg az egész Városi Könyvtár.

Az érdeklődők:

  • nagyon vagány fizikai kísérleteket láthattak, például megtanulhattak bánni a száraz jéggel, miközben széndioxidos vizet alkottak meg.
  • De betekintést nyerhettek egy gyerekek által tervezett háromdimenziós virtuális világba is,
  • vagy elrejtett kincseket keresgélhettek a főtéren GPS segítségével.
  • A digitális planetáriumban interaktív előadással várták az érdeklődőket a gyerekek, ahol a teljes naprendszerünk érdekességeit mutatták be,
  • és ha valaki Photoshop gyorstalpalóra vágyott, arra is volt lehetősége, hogy belekukkantson a képszerkesztés világába.
  • Az IT sarokban olyan új alkalmazásokat mutattak be a fiatalok, amelyek például segíthetik őket a pályaválasztásban.
  • És minderre ráadásul Járai-Szabó Ferenc, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Fizika Karának egyetemi adjunktusa jóvoltából a fizika világában keresgélhettünk kincseket, akár egy szabaduló szobában.

 

A sok mosoly, a lelkes kíváncsiság és a projektek iránti magas érdeklődés bizonyította, hogy a tudomány igen is menő és élvezhető, nem csak a gyerekek, hanem mindenki számára.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány szívből hálás mindazon közreműködésért, ami még sikeresebbé tette a Heuréka Alap 2.0 programot. Köszönjük a helyi vállalkozóknak, a pályázóknak, a bekapcsolódó diákoknak és segítő szakembereknek. Az SZKA már dolgozik azon, hogy ezt a felcsigázott érdeklődést a Heuréka 3.0 verziójával 2019-ben is ki tudja elégíteni.