Emlékeznek még a Bringázz az iskolába nevű középiskolásoknak szóló biciklis oktatásra?

Hát az udvarhelyi teljesítménytúrára (uTT)?

2018-ban mindkét program több száz udvarhelyszéki diákot és felnőttet, családot egyaránt egészséges életmódra nevelt és ösztönzött.

A kezdeményezők – Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) Székelyudvarhelyi Osztálya, Feel Good Sportegyesület, Szekler Teker Egyesület és SZKA – e sikereken és a közösség részéről tanúsított érdeklődésen felbuzdulva folytatják a munkát.

Idén ugyanez a széleskörű civil partnerség, kiegészülve még a Zöld Székelyföld Egyesülettel egy terep bicikliút építését, családos túrázást – az udvarhelyi teljesítménytúra részeként – és egy biciklis esemény szervezését tűzte ki zászlajára.

Terveink szerint a terep bicikliút városunk határában épül meg április folyamán 3 kaláka keretében. Ezeket a közösségi média segítségével majd előre meghirdetjük és örömmel várjuk a segíteni vágyókat. Bízunk benne, hogy ezáltal a biciklizők számára nagyobb és egyben biztonságos tér alakul ki, ahol a természet közelében töltheti az idejét gyerek és felnőtt egyaránt.

Június 29-én a terep bicikliút felavatásaként kerül sor a biciklis esemény megszervezésére.

Az udvarhelyi teljesítménytúrát (uTT) május 4-ére tervezzük. Tavalyhoz hasonlóan előzetes és online regisztrációra is lehetőség lesz majd.

E programok az Élhető Udvarhely mozgalom részeként arra hivatottak, hogy:

  • egészséges, aktív életmódra sarkallják a város lakosságát lehetőleg úgy, hogy minél több időt töltsenek a természetben;
  • felhívják a közösség figyelmét természeti értékeinkre és azok védelmére;
  • tájékoztassák a közösséget a fenntartható fejlődési célokról (SDG) https://sustainabledevelopment.un.org/

A programot a Lengyel Filantrópia Akadémia támogatja 14.450 dollárral, azzal a feltétellel, hogy a helyi közösség további 7.360 dollárt fordít majd e program megvalósítására.