Hangos nevetések, gyerekzsivaj és örömteli, büszke könnyek töltötték meg szombat délután az egész Csicser Lovardát. Hogy mi történt? Mi okozta ezeket a felemelő érzéseket? Ha csak egy szóban fogalmazhatnánk meg a választ: Udvarhely. Miért? Mert nem is tudjuk, mennyi csodát hozhat magával, addig a pillanatig, amíg csak meg nem állunk előtte és hosszú pillanatokig nem csodáljuk.

Így történt ez május 4-én is, amikor 546 ember csodálta körbe Udvarhelyt és annak számos gyönyörű vidékét. Már kora reggel túracipőt húztak a gyerekek és felnőttek egyaránt, hogy elinduljanak a 3. udvarhelyi TeljesítményTúrán. Reggel 8 órakor 95 személy melegített a Jézus szíve kápolna előtt, hogy egy kemény 35 km-es úton teljesen körbe járják a várost. A fenyédi iskolánál 9 órakor 150 személy csatlakozott a 20 km-es szakaszhoz, majd a Szejkefürdőn 301-en álltak sorba, hogy a 10 km-es távon a Budvár és Csicser hegyről tekinthessék meg Udvarhelyt. A túrázók az út során több ellenőrző ponton is áthaladtak, ahol a szervezők regisztrálták őket, illetve a két frissítő pontnál feltöltődhettek egy kis gyümölccsel, vízzel és erőt adó falatokkal. A célban egy jól megérdemelt finom meleg étel várta az érkezőket, és a gyerekek a túrafüzetben található játékok mellett sok egyéb érdekes és hasznos játékkal pihenhették ki magukat.

Összesen 83 család és 217 egyéni túrázó teljesítette az uTT-t 2019-ben.

A 3. udvarhelyi TeljesítményTúra az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) Székelyudvarhelyi Osztálya főszervezésében – együttműködve a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvánnyal, a Feel Good Sportegyesülettel, a Szekler Teker Egyesülettel és a Zöld Székelyföld Egyesülettel – valósult meg 43 önkéntes segítségével.

A projektet a Charles Stuart Mott Alapítvány támogatta a Global Challenges Local Solutions program keretében, amit a lengyelországi Filantrópia Fejlesztéséért Akadémia valósított meg. Köszönjük az esemény helyi támogatóinak: Amigo & Intercost, Bachus Pékség, Csicser Lovarda, Merkúr – a Székelyföldi üzletlánc.

E program az Élhető Udvarhely mozgalom részeként arra hivatott, hogy egészséges, aktív életmódra sarkallja a város lakosságát lehetőleg úgy, hogy minél több időt töltsenek a természetben.