Túl nehéz a fizika és az informatika? Nem a te világod a földrajz sem? Semmi érdekeset nem látsz benne? Hát, akkor figyelj! Most megmutatjuk, mennyi izgalmas dolgot rejtenek ezek a tudományok. A Heuréka 3.0 támogatási alap keretében az SZKA 8 nagyon vagány projektet támogat, melyek a következő hónapokban valósulnak meg.

1. Alkalmazott szeizmológia – a jövő kutatói

Bibliofil Alapítvány Kulturális Egyesület programjában a földrengéstan csínját-bínját sajátíthatják el a diákok a tanárokkal együtt, és gyakorlatba is ültetik tudásukat, mert egy földrengésszimulátor készül majd el, amit a városi könyvtár épületében majd bárki kipróbálhat.

2. „ToNYÁK” (Tunyák)

A Cimbora Ház elektronika szakköre korszerűsíteni fogja a felszereltségét. Így a mai technológiákkal naprakész projekteket hozhatnak létre a diákok. Már tervezik is egy robotika versenyen való részvételt, melyre a megújult eszközpark és gépek segítenek felkészülni. Többek között oszcilloszkóppal is gazdagodik a szakkör leltára, amely egy sokoldalúan felhasználható elektronikai mérőműszer.

3. Interdiszciplináris innovációs és termékfejlesztési csapatverseny és mentorprogram

Az ErGo Egyesület és a U-Hub Udvarhelyszéki IT&C Közösség projektje, már hagyományt épít programunkban. 4-5 tagú középiskolásokból álló csapatoknak szerveznek IT-s termékfejlesztési versenyt. A jelentkezőktől innovatív ötletet várnak egy számítástechnikai termék megvalósítására. A jelentkezés után felkészítik a jelentkezőket, majd zsűrizik őket. A sikeres csapatok mentorprogram keretében képzéseken vehetnek részt. A program végén a diákok bemutathatják prototípusaikat, és a legjobb munkákat díjazzák, illetve, ha arra alkalmasak, támogatást biztosítanak a prototípusok továbbfejlesztéséhez.

4. V. Fényképészeti tábor

Akit a fotózás világa érdekel, az a Kováts István Fotóarchívum Egyesület projektjébe kapcsolódhat be. Már 5. alkalommal rendezik meg a fényképészeti tábort, ahol a résztvevők elsajátíthatják a gépek használatát, megismerkedhetnek a fotográfia alapfogalmaival, kipróbálhatják az analóg gépek használatát fehér-fekete filmmel, megtanulják ezt előhívni, és betekintést nyerhetnek képfeldolgozó programokba is. Fontosnak tartják tudatosítani, hogy ne a gépek irányítsanak bennünket, hanem mi adjuk meg nekik a parancsokat.

5. Fizikavarázs – Ha a fizika velünk, ki ellenünk?

Emlékeztek a Tamási bentlakásában szervezett fizika-showkra? A történet folytatódik. Székely Zoltán tanár úr és népes diákcsapata újabb érdekes, élvezetes, látványos és interaktív kísérletek előkészítésén dolgozik, hogy igazán élményszerűen adjanak át alapinformációkat a fizika világából. Az bemutatók során felfedik a Bermuda-háromszög és a heliotermikus Medve-tó titkát is.

6. „Zöld Cimborák”

Cimbora Egyesület fotószakköre is fejleszteni fogja e projektnek köszönhetően a technikai felszereléseit. Arra törekszenek, hogy az új eszközök révén újabb fotózási jelenségek megértése és kivitelezése legyen elérhető a diákok számára, továbbá, hogy precízebb munkákat és fotókat készíthessenek a diákok. Projektjük keretében két eseményre is sor kerül: a „Retró Cimborák” fotótörténeti versenyre és a „Zöld Cimborák” címen futó fotóművészeti kiállítással egybekötött tanszimpózium versenyre.

7. GeoTour 2019

A tavaly elkezdett Geocaching programnak újabb fejleményei vannak. Ez a program összekapcsolja a földrajz, a történelem és informatika órán tanultakat a természetjárással, valamint a környezetvédelemmel. A jelentkezők egy kincskeresés által fedezhetik fel a természeti látnivalókat és az épített környezet nevezetességeit. A program ez alkalommal különös hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, az illegális szemétlerakók feltérképezésére és felszámolására.

8. Zeyk TV

A székelykeresztúri Zeyk Domokos Technológiai Líceum programjában az iskola egy TV stúdióval bővül. Itt a diákok TV és hírműsorokat készíthetnek az iskola eseményeiről, ünnepségeiről és rendezvényeiről. Ezeket a líceum weblapján (www.zeyk.ro), YouTube csatornáján és Facebook oldalán népszerűsítik majd. A program keretében 8 diák tanulmányi úton is részt vesz az Erdély TV marosvásárhelyi stúdiójában, ahol elsajátíthatják a tévés műsorkészítés alapjait.

A projektek megvalósulását a Heuréka program Facebook oldalán követhetitek itt.

Kapcsolódj be te is! Ismerd meg a tudományok színes oldalát!


A program stratégiai partnere és támogatója

 

Helyi támogatók