Az elmúlt két hétben végzett felmérésben az alábbi három kérdéssel mértük a helyiek jótékonyságát:

  • Segítettél-e idegennek vagy bárkinek, akinek szüksége volt rá 2019-ben?
  • Adományoztál-e pénzt jótékony célra idén?
  • Végeztél-e önkéntes munkát civil szervezetnek ebben az évben?

A kérdésekre 270-en válaszoltak, azaz, már 50 személlyel többen, mint a tavaly.

A kitöltők nagy része, 89% Székelyudvarhelyen, vagy környékén lakik. De az online kérdőívet kitöltők 11%-a más, távolabbi településen él (például: Csíkszereda, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Budapest stb…).

Mennyi az annyi?

Idén is hasonlóan szép eredményeket kaptunk, mint 2018-ban, azaz általánosságban véve azt mondhatjuk, hogy Udvarhelyszék nagyon jótékony. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a felmérés nem reprezentatív, így az eredmények a válaszadóinkat tükrözik, nem a teljes város jótékonysági attitűdjét, viszont egy irányt így is mutatnak.

A válaszadók 98%-a nyilatkozta magáról, hogy segített valakinek, akinek szüksége volt rá ebben az évben, 76%-uk pénzt is adományozott jótékony célra, továbbá 64% végzett önkéntes munkát civil szervezetnél ebben az évben.

Számít az életkor és a nem?

Igen, viszont lényegi különbségek nincsenek. A női kitöltőink 100%-ban segítőkészek voltak, míg a férfiaknak csak 95%-a segített idegennek, akinek szüksége volt rá. A pénzbeli adományozásnál csupán 1% az eltérés a férfiak javára. Az önkéntes munka tekintetében 4%-al szintén a férfiak vezetnek. Válaszadóink többsége 19 és 50 év közötti.

Folytatni szeretnénk ezt a hagyományt, hogy tükröt mutathassunk Udvarhelyszék nagylelkűségéről. Köszönjük válaszadóinknak, hogy partnereink voltak ebben!