Február 12-én, szerdán délután egy inspiráló beszélgetésben volt részünk. Ez volt az első olyan kerekasztal beszélgetésünk, ahol hazaköltözött udvarhelyiekkel ötleteltünk. Megoldásokat kerestünk olyan problémákra, amelyekkel ők találkoztak hazaköltözésük során.

Ide sorolták többek között az állami rendszerek működését, a bürokráciát, a státusfüggőséget. Ugyanakkor szintén nehezményezik a közigazgatásban dolgozók kommunikációs hozzáállást, a jogi hiányosságokat is. Amennyiben valaki gyerekkel dönt a hazaköltözés mellett, az óvodai vagy iskolai beíratásnál is számos nehézségbe ütközik. Aki egy nagyobb méretű, kulturális szempontból  gazdagabb városból választja újra Udvarhelyszéket lakhelyként, akkor az elején mindenképpen hiányérzet alakulhat ki. Erre a szabadtéri közösségi terek hiánya is rásegít.

A beszélgetés során igyekeztünk beazonosítani a problémákat, majd lehetséges megoldásokat keresni ezekre, annak érdekében, hogy jobb legyen itthon élni, dolgozni, családot alapítani. Megoldásként felmerült egy olyan online platform ötlete, amelyen már itthon élő személyek oszthatják meg tapasztalataikat a hazaköltözésről. Tippeket adhatnak, hogyan is kell elkezdeni a folyamatot, és felhívják a figyelmet az esetleges buktatókra. Ugyanakkor egy jogász bevonását és szakmai tanácsadását is fontosnak tartják, mert sokat segíthet az itthoni törvények és rendszer megismerésében. A hazaköltöző személyek és szakemberek összekapcsolása nagy jentőséggel bír ebben a helyzetben. Mindezek mellett szükséges lenne érzékenyíteni a közszférát az emberibb bánásmód fontosságáról, nagyobb médiavisszhangot adni a hazaköltözést segítő, bátorító kezdeményezéseknek. Fontos lenne minél több közösségi program szervezésére és olyan terek kialakítására, mely az itteni közösség érdekeit szolgálja. Megoldásként felmerült egy olyan “tudástár” létrehozása is, amely a munkakeresési folyamatot segítené. Ide minden álláskereső személy feltölthetné önéletrajzát, megjelölné, milyen munkakör is érdekli őt, majd ez alapján a vállalatok is fel tudják fedezni őt.  A beszélgetés végén úgy búcsúztunk egymástól, hogy mindenki továbbviszi az itt felmerült kérdéseket, gondolkodik rajta, és márciusban újra találkozunk.

Amennyiben van köztetek is olyan, aki jelenleg vagy a közeljövőben hasonló helyzetben van/lesz, őt is szívesen látjuk. Ha bármi kérdés merülne fel, e-mailben bártan keressétek a Közösségi Alapítvány kommunikációs felelősét (bernadett@szka.org).