Az elmúlt hónapok történései újra megmutatták közösségünknek, hogy együtt, összefogással sokminden sikerülhet. Felnyitották szemeinket, hogy mennyire fontosak az egymás irányába tett egyszerű gesztusok. Felértékelték a család, a közösség, az együtt töltött idő, a segítségnyújtás jelentőségét. Megváltozott a magatartásunk. Krízishelyzetben előbújik belőlünk a legegyüttérzőbb és legsegítőkészebb emberi természetünk. (Azaz, ez ott van bennünk!)

Udvarhelyszéki közösségünk is eredményes összefogásról tett tanúbizonyságot az elmúlt időszakban. Rengeteg személy, szervezet, vállalkozás, közintézmény tett azért, hogy támogatni tudja a rászorulókat, a kiszolgáltatottakat, a frontvonalban teljesítőket. Hálásak vagyunk és köszönünk minden gesztust, minden jótettet mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult ahhoz, hogy közösségünk felkészüljön és helytálljon ebben az időszakban! Bebizonyosodott, hogy ha akarunk, akkor oda tudunk figyelni és tudunk gondoskodni embertásainkról, közösségünkről. Ez büszkeséggel tölt el bennünket!

Oly sokféle formája elevenedett meg a segítségnyújtásnak:

  • Az egészségügyben dolgozók nemcsak eszközöket, felszereléseket kaptak, hanem ételt, kávét, sütit, vitamint, akár biztonságos szállást, avagy lelki segítségnyújtást.
  • Megszerveződött egy válságstáb a Polgármesteri Hivatal, a kórház és számos szervezet, vállalkozás közreműködésével. Megmutatták, hogyan lehet gyorsan és hatékonyan a közösség érdekeit szolgálni. Az ő munkájukat több szervezet is segítette, akik díjmentes külföldi szállítással, nyomdai munkálatokkal támogatták munkájukat.
  • Összefogtak a vendéglátósok és több mint ezer adag meleg ételt osztottak ki számos önkéntes bevonásával a rászorulóknak.
  • Több civil szervezet adománygyűjtésbe kezdett, így magán és vállalati adományokból rengeteg elengedhetetlen eszközt és felszerelést sikerült beszerezni a városi kórház, a családorvosok, a fogorvosi permanencia központ és számos más szociális téren tevékenykedő civil szervezet számára.
  • A Városi Könyvtár értékes kezdeményezéssel, egy digitális beszélgetés-sorozattal segített abban, hogy jobban megismerjük a térség érdekes, különleges avagy kiemelkedő személyeit, az arcok mögötti élettörténeteket.
  • Rengeteg önkéntes volt napról napra a közösség és a rászorulók segítségére, akik egy applikáció segítségével még inkább igyekeztek elérni több személyhez.

És ezt a sort hosszan lehetne még folytatni.

Mindezt a szükséghelyzet hozta ki belőlünk. De vajon csak szükséghelyzetben tudunk ilyenek lenni?  Hogyan lehetne ezt a legemberibb arcunkat és magatartásunkat tartósabban megőrizni? Hogy miért fontos ez? Mert ezáltal tudunk saját magunk gondot viselni a mieinkre és egy jobb mát, egy jobb holnapot teremteni magunk és gyermekeink számára.

Sok érték van bennünk, emberekben, és bennünk, az udvarhelyszéki közösségben. Legyünk jobb őrzői és gyakorlói a saját és a közösségi jó szokásainknak!

Amennyiben Ön is tud a fent felsoroltakhoz hasonló udvarhelyszéki pozitív kezdeményezésről, történetekről, amelyeket jó lenne továbbra is életben tartani, küldjön üzenetet az SZKA – Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványnak Facebookon vagy a bernadett@szka.org e-mail címre.

A fotóért köszönet Lőrincz Lajosnak.