Pozitív feltöltődés. Talán így lehetne legjobban jellemezni az első KupakMOZAIK versenyt.

Nemcsak Udvarhelyszéken, de még Hargita megyében sem volt 2020 előtt hasonló rendezvény. Az RDE Harghita vállalattal közös szervezésben 2020 márciusában hirdettük meg az eseményt, abban a reményben, hogy májusban megtarthatjuk. Nem így történt. Több halasztás után, és az utolsó száz méteren online térbe emelve, de végül október 24-én sikerült megszervezni a vetélkedőt.

16 csapat jelentkezett, azaz 160 diák vállalta, hogy bekapcsolódik. Az esemény napján sajnos csak 15 csapat tudott nekilátni a mozaikkészítésnek, mivel az egyik csapatnál egészségügyi gondok merültek fel. A Zoom platformon zajlott az esemény, melyen csak a csapatok, a szervezők és a három zsűritag volt jelen. Minden csapat más-más helyszínen készítette a saját mozaikját. Elsődleges célcsoportunk Udvarhelyszék volt, de meglepetésünkre és nagy örömünkre egy-egy lelkes csapat jelentkezett Gyergyószentmiklósról és Csíkszeredából is.

4 óra állt a csapatok rendelkezésére, hogy elkészítsék a mozaikjaikat. Szinte minden csapat jóval hamarabb befejezte a munkát. Elkészpesztő alkotások születtek, így a zsűrinek nem volt könnyű dolga. Az értékelési kritériumok a következők voltak: a mozaik mérete, választott környezetvédelmi téma és annak indoklása, kreatív kivitelezés, valamint a csapatmunka. Ezek alapján az első három helyet a következő csapatok nyerték el:

  • a Fényvadászok csapata (12–16 éves diákok), jutalmuk egy-egy bicikli.
  • a Vasas Femina csapat (13–17 éves diákok), nyereményük egy-egy Balu Park belépő, valamint egy ízletes ebéd.
  • a Kupakkák csapata ( 10–15 éves diákok), akik szintén egy-egy Balu Parkos belépőt kapnak.

Ugyanakkor különdíjban részesül a negyedik és ötödik helyen végzett csapat is, a PlanetSavers (16-17 éves diákok) és a Bee Careful! (15-17 éves diákok). De minden résztvevő csapatot jutalmaztunk környezetvédelmi munkájukért és elszántságukért.

A verseny keretében összegyűlt kupakok, közel 400 kg, az RDE Harghita vállalat újrahasznosító üzemébe kerülnek, valamint az értük kapott összeg az SZKA környezetvédelmi alapjába.

Jövőre biztosan lesz újabb KupakMOZAIK! Szerettük! Elvarázsoltak a fiatalok!

Íme néhány visszajelzés:

„Mi is nagyon hálásak vagyunk nektek ezért a kitűnő eseményért, köszönjük a munkátokat, a szervezéseteket! Hatalmas élmény volt mindenki számára, a képek elárulják, hogy mennyire élveztük, szerettük! Köszönet nektek, SZKA!”
– Vasas Femina csapat

„Nekünk a szombati nap nagyon jól telt, egy szuper kis csapat gyűlt össze. A mozaik kirakása szerintem gördülékenyen ment, úgy gondolom azért, mert az előkészületekre nagy hangsúlyt fektettünk. Bár nem vagyunk a dobogós helyezettek között, én úgy gondolom, hogy magunkból kihozva a legtöbbet, együtt álmodva tettük ki a mi kis mozaikunkat, és egy kedves emlék marad. Köszönjük a lehetőséget!”
– Kupakrakók csapat

Az összes csapat munkája

Nézd meg milyen volt a térség első KupakMOZAIK versenye