Idén harmadik éve, hogy feltérképeztük az udvarhelyszékiek jótékonyságát. Az elmúlt két hétben az alábbi három kérdés mentén mértük fel a helyieket:

  • Segítettél-e idegennek vagy bárkinek, akinek szüksége volt rá 2020-ban?
  • Adományoztál-e pénzt jótékony célra idén?
  • Végeztél-e önkéntes munkát civil szervezetnek ebben az évben?

A kérdésekre 142-en válaszoltak, kicsivel kevesebben, mint a tavaly.

A kitöltők nagy részben, 81%-ban Székelyudvarhelyen, vagy környékén laknak. De az online kérdőívet kitöltők 19%-a más, távolabbi településen él (például: : Barót, Brassó, Csíkcsicsó, Gyergyószentmiklós, Gyímesfelsőlok, Kolozsvár, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Szováta, Zilah , Budapest, Egyesült Királyság).

Mennyi az annyi?

Idén, a tavalyihoz hasonlóan, szép eredményeket kaptunk. Összességében mondhatjuk, hogy Udvarhelyszék nagyon jótékony. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a felmérés nem reprezentatív, így az eredmények a válaszadóinkat tükrözik, nem a teljes város jótékonysági attitűdjét, viszont egy irányt így is mutatnak.

A válaszadók 98%-a nyilatkozta magáról, hogy segített valakinek, akinek szüksége volt rá ebben az évben, 75%-uk pénzt is adományozott jótékony célra, továbbá 52% végzett önkéntes munkát civil szervezetnél ebben az évben.

Számít az életkor és a nem?

Igen, az eddigi évektől eltérően, lényegi különbségek is vannak. A női kitöltőink 98%-ban segítőkészek voltak, míg a férfiaknak is hasonló eredményt értek el, 97%-uk segített idegennek, vagy bárkinek, akinek szüksége volt rá. A pénzbeli adományozásnál sokkal nagyobb az eltérés a férfiak javára, hisz 89%-uk pénzt is adományozott jótékony célra, míg a nőknek csak 69%-a. Az önkéntes munka tekintetében viszont 16%-kal a nők vezetnek. Válaszadóink többsége 19 és 30 év közötti, ugyanakkor 31 és 50 év között is szép számban kitöltötték a kérdőívet.

„Azért vagyunk a földön, hogy segítsünk egymásnak. Különben mi lenne velünk?” teszi fel a kérdést Giorgio Pressburger. Ehhez kapcsolódóan mi is folytatni szeretnénk a háromkérdéses hagyományt, hogy tükröt mutathassunk Udvarhelyszék nagylelkűségéről.

Köszönjük válaszadóinknak, hogy partnereink voltak ebben!