A pályázat célja

A községközpontoktól, az állami intézményektől távol eső kis települések és faluközösségek sok esetben kerülnek hátrányos helyzetbe. Ha van cselekvő akarat, erő a közösségben, akkor a képességek fejlesztésével, más közösségekkel, cselekvő emberekkel összekapcsolódva csodákra képesek ezek a kisközösségek.

Abban szeretnénk segítséget nyújtani Udvarhelyszék eldugott és elzárt kis faluközösségeinek, hogy tudják felismerni a saját helyzetüket, erőforrásaikat és tudják a kezükbe venni a saját sorsuk alakítását, legyenek képesek felismerni a maguk által, helyben is megoldható problémákat, kihívásokat és legyenek ötleteik és társaik a megoldáson dolgozni. Ehhez a következőképpen nyújtunk segítséget:

  • 6 témában szakmai képzések keretében képességeket, kompetenciákat, civil tudást fejlesztünk;
  • folyamatos szakmai segítségnyújtást (mentorálás) biztosítunk;
  • anyagi hozzájárulással (is) segítjük a közösségek első terveinek a megvalósítását;
  • kapcsolatépítéssel.

A pályázatot az INSERT Innovációs és Erőforrás Egyesület a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvánnyal és a Közösségfejlesztők Egyesületével együttműködésben hirdeti meg. A pályázat keretében 5 kisközösség kiválasztására kerül sor, velük kezdődik majd el egy intenzívebb fejlesztési és együttműködési folyamat.

Kik pályázhatnak?

Olyan 3-5 fős csoportok (pl. baráti társaság), de akár működő, kisebb civil szervezetek tagjai is, akik:

  • Udvarhelyszék eldugott, elzárt kis faluközösségeiben élnek. Települések, amelyekről pályázhatnak (a lista nem teljes és nem kizáró jellegű): Bencéd, Farcád, Firtosváralja, Gyepes, Karácsonyfalva, Kénos, Kobátfalva, Miklósfalva, Nyikómalomfalva, Recsenyéd, Székelymuzsna, Székelyszentmihály, Székelyvarság, Ülke, Városfalva, Vágás.
  • szeretnének tenni a településük, faluközösségük fejlődése érdekében,
  • nyitottak a tanulásra és elköteleződnek a közös terveik kivitelezésére,
  • szívesen kapcsolódnak be egy ilyen segítő, együttműködő folyamatba, amelyben egy évig szorosabban együttműködünk velük.

Előnyben részesülnek azok a pályázó csoportok/szervezetek, akik 16 és 35 év közötti fiatalokat is magukba foglalnak. A korhatár azonban nem kizáró ok.

A pályázó csoportnak, szervezetnek legyen legalább 3 tagja, aki aktívan részt vesz majd a képzéseken és vállalja az ott tanultak átadását, ha a csoport többi tagja nem tud majd részt venni.

Hogyan lehet pályázni?

A jelentkezni kívánó csoport, civil szervezet egy űrlap kitöltésével pályázhat, amelyet elektronikus formában kell beküldjön az szka@szka.org e-mailcímre 2021. február 15-ig.

Hogyan születik döntés a pályázatokról?

Az elbírálás két lépcsős lesz. Első körben a beküldött pályázati űrlapokat értékeljük. Az INSERT Innovációs és Erőforrás Egyesület a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvánnyal és a Közösségfejlesztők Egyesületével közösen fogja értékelni a beérkezett pályázatokat.

Azok a csoportok, akik ezen az első körön továbbjutnak, meghívást kapnak majd egy személyes találkozásra, beszélgetésre. A végső döntés majd ezen beszélgetések után születik meg, amelyről értesítést kapnak majd a pályázók.

További információk érdekében keressék bizalommal:
Csáki Rozáliát a következő elérhetőségeken: rozi@szka.org, 0741-655.773
Már Istvánt a következő elérhetőségeken: istvanmar@gmail.com, 0735-524.771

A projekt megvalósítói (partnerek):