Az SZKA néhány civil szervezettel – Szekler Teker Egyesület, Feel Good Egyesület, EKE – Székelyudvarhely, Zöld Székelyföld Egyesület – karöltve pár éve az Élhető Udvarhely égisze alatt több projektet is lebonyolított, amelyek a biciklis közlekedést népszerűsítették, oktatták, több száz személyt és családot kimozdítottak az Udvarhely körüli túraösvényre, valamint bicikliösvényt is építettünk. KupakSZÍV programunk és a KupakMOZAIK esemény is ezt a törekvésünket vitte tovább.

Mivel Udvarhelyszéken elég kevés civil szervezet aktív ezen a területen, úgy döntöttünk, hogy konkrét, kézzelfogható és a hétköznapokban követhető további lépésekkel segítjük e mozgalom erősödését. Nagy örömünkre az RDE Harghita vállalat is örömmel csatlakozott ehhez a törekvésünkhöz, amelyet TUDATOS Udvarhely név alatt viszünk tovább. A környezettudatosság témájában gyakorlati előadásokra és műhelymunkákra kerül majd sor.

Az első találkozóra január 19-én került sor, ahol a környezettudatos mosás volt a téma. Lukácsi Katalin és Márton Zsolt voltak az előadók, egymás mellé téve 10 év tapasztalatát, valamint a szakmai tudást. Ezúton is köszönjük a Harghita Business Centernek, hogy helyet adott ennek az eseménynek. A 25 résztvevő hölgy a gyakorlati tudás mellett egy kezdőcsomaggal térhetett haza, hogy kéznél legyen és kipróbálják, milyen, amikor tudatosan tesszük egymás mellé a folttisztító sót és a szódabikarbónát, valamint az egyéb természetes összetevőket, amelyekkel környezetkímélően és költséghatékonyan moshatunk tiszta ruhákat. Arra is fény derült, hogy az sem mindegy, milyen keménységű a víz, hisz ennek függvényében mindenki ki kell alakítsa a “tuti receptet”.

A kezdőcsomag közel fél évnyi mosáshoz elegendő alapanyagokat tartalmazott. A vászonszatyorban volt 1 kg szódabikarbóna, 1 kg folttisztító só, 0,5 kg citromsó, 1 liter ecet, 1 kg mosódió, 2 mosódióhoz tartozó zsákocska, 1 teafa illóolaj, 1 narancs illóolaj, valamint azoknak, akik szeretik egy mozzanattal letudni a mosószer-öblítő kombót, azoknak egy 98%-ban természetes anyagokból álló folyékony mosószer.

Az előadás után számos visszajelzést kaptunk a résztvevőktől, akik alaposan próbára tették a kapott receptet és örömmel számoltak be sikereikről, íme egy kis ízelítő:

„Hát hölgyeim, ez több mint szuper eredmény! Kísérletező típus vagyok, sok MLM rendszer „szuper” mosószerét kipróbáltam a férjem „garázsos nadrágján” (zsír, olaj és por játékos mintázatai), de mindig visszatértem az anyukám biztos módszeréhez. (Házi szappan + súrlókefe +10 perc  majd egy 60 fokos Arieles mosás). Mi történt most: házi szappan a „makacs foltokra” + „Kata recept” 60 fokon és az eredmény csodás lett! Ja, és a diszkrét illatfelhő már csak ráadás! És mindezt környezettudatosan!”

„Nálunk is lement 2 mosás így, színes és fekete. Tök jó, nem látok semmi negatívumot egyelőre. Az öblítőt tuti lecserélem – ezt már ennyi próbálkozás után is kijelenthetem.”

Ezek a visszajelzések megerősítenek és arra bátorítanak, hogy folytassuk. A következő műhelymunka február 17-én lesz. Környezetkímélő házi tisztítószereket készítünk majd a résztvevőkkel. Mi már izgatottan várjuk, és hálásak vagyunk, hogy közösen haladunk ezen az úton!

A jelenlegi járványügyi előírások miatt ezek a tevékenységek egy zárt körű, 25 fős eseménysorozat keretében zajlanak, de várjuk az előírások feloldásait és akkor szélesebb körben is nyitunk.