2020 kihívásokkal teli év volt. Az Odaadó Est sem a megszokott keretek között zajlott, hisz a virtuális térbe költözött. Az online esemény előnyének számított, hogy átlépük a környék/ország határait, és külföldről is be tudtak kapcsolódni érdeklődők, akik támogatásaikkal segítették a projektek aománygyűjtését, ugyanakkor hátrány volt, hogy a helyi közösségből kevesebb jelenlévő csatlakozott. Teljesen más volt a hangulat a képernyő előtt ülve, egyedül az előző évek közösségi eseményéhez képest.  Mindemellett azonban a Székelyudvarhelyi Közösségi Alpítvány és a Jótékony közösség rendezvényére bejutott három helyi kezdeményezés eredményes adománygyűjtéssel zárhatta az estét.

A három kezdeményezésről röviden:

  • A Lila Fejlesztőpont projektje a Kora-csodák, kora-család, melynek célja, hogy a koraszülő családok összefogásával, szakemberek bevonásával a traumát átélt gyermekek és szülők hatékony fejlődését segítse.
  • A Harghita Business Center egyesülete a Future Makers 2.0 programjára gyűjtött támogatást az eseményen, melynek célja a program első szakaszában résztvevő diákok továbbképzése.
  • Kelemen Boróka kezdeményezése a KARöltve, amely a fogyatékkal élő személyeknek és családjaiknak segít támogató közösséget kialakítani.

A Kora-csodák, kora-család kezdeményezés a koraszülöttek napja, valamint egyéb tervek mellett egy honlap létrehozására gyűjtött, mely információkkal, szakemberek elérhetőségeivel segíti az érintett családokat, érdeklődőket.

Berkeczi Éva, a kezdeményezés projektgazdája, a következőképp fogalmaz a honlap létrehozásáról:

„Megtapasztaltam a koraszülést, hogy milyen aggódással teli helyzet, mennyire kilátástalan tud lenni akkor. Megkerestem kérdéseimmel néhány koraszülő anyát, akik szintén hasonló érzéseket éltek át, valamint okként az információhiányt fogalmazták meg. Saját bőrömön is megtapasztaltam a különbséget, hogy milyen, amikor információval rendelkezem, és milyen, amikor nem. A koraszülés egy olyan krízishelyzet, ami komoly hatással van a család egészére, a család jóllétére. A családi jóllét pedig hatással van arra, hogy hogyan tudunk megküzdeni a helyzettel.

Ezekből a tapasztalatokból kiindulva, egy olyan webes felületet akartam létrehozni a koraszüléssel kapcsolatosan, ahol helyi anyák, helyi tapasztalatok, helyi szakemberek információkkal látják el a koraszülő anyákat, családokat, valamint a családok is elérhetőséget találnak szakemberekhez. A weboldal bárki számára hozzáférhető, nemcsak a szülők, hanem nagyszülők, hozzátartozók is böngészhetik. Ez lett a korababa.ro, ami igyekszik gyakorlatias lenni, és folyamatosan bővülni cikkekkel és szakemberekkel egyaránt.”

2021-ben is lesz Odaadó Est, kerti party az elképzelés. Hamarosan megjelenik a pályázati kiírás.