Workshoppal folytatódott a TUDATOS Udvarhely kezdeményezés. A 2 órás műhelymunka alatt a résztvevők saját maguk készíthettek mosogatószert, jégoldót az autó szélvédőjére, valamint a lefolyótisztítás receptjét is megtanulták és kipróbálták.

A saját készítmények mellett egy-egy környezetbarát szemüvegtörlővel és már egy előre elkészített – állagban, illatban és kinézetben a boltihoz hasonló, de összetételében sokkal inkább környezetbarát – mosogatószert.

A szemüvegtörlő Korondról származik, és tulajdonképpen egy tapló, mely zseniálisan képes betölteni funkcióját. Egy darabocska 5 lejbe kerül és kb. 3-4 hónap alatt fárad ki. Mindamellett, hogy nem szennyezzük vele a környezetet, vásárlásával egy régi, kihalóban levő mesterséget és a helyi termelőket is támogathatjuk. A taplókészítő elérhetőségét itt találod.

Ami a mosogatószert illeti, nem kell más hozzá, mint mosódióból kifőzött szaponin (vagy előre elkészített szaponin), tenzid, víz és ecet? Ide kattintva találod a környezetbarát mosogatószer receptjét.

Azonban a műhelymunkán nem figyeltünk kellően minden részletre, és mivel nem hagytuk kihűlni a mosódióból kifőzött szaponint, másnapra inkább egy súrlóporéhoz hasonló állagú szert kaptunk. Ez viszont nem tartotta vissza lelkes háziasszonyokat a kipróbálástól, volt aki ilyen formában próbálta ki, és azt mondta, jó kis súrlóport találtunk fel, és volt aki vízzel felvegyítve próbálta, az eredmény meg magáért beszélt. Így bebizonyosodott, nem minden a kinézet, és valami lehet nagyon hasznos, amiért nem épp esztétikus.

„Nagyon jól működik Kata, mosogatásra tökéletes, sőt még a fürdőszobában is sikeresen használtam. Köszönjük szépen 😊😘🙏”

„Épp most mosogattam el a zsíros tálat és jobban vizsgázott, mint a bio mosogatószer, amit eddig használtam. 🙂”

A jégoldó sem hozott szégyent a környezetbarát receptekre, hisz a tapasztalatok alapján bevált és működik. Ide kattintva találod a környezetbarát jégoldó receptjét.

A lefolyótisztításénál aligha létezik egyszerűbb recept. Egy ki szódapor és ecet szükséges, valamint a 2-3 heti alkalmazás. Csupán ez a titka a tiszta lefolyónak, legyen az konyhai vagy fürdőszobai egyaránt. Ide kattintva találod a környezetbarát lefolyótisztító receptjét.

Hamarosan folytatás következik, és addig is arra biztatunk mindenkit, merjen bátor lenni, és kipróbálni a környezetbarát háztartás receptjeit.