A TUDATOS Udvarhely csapata negyedik alkalommal a székelyudvarhelyi szennyvíztisztító állomásra látogatott.

Nem is gondolnánk, hogy a város Keresztúr felőli kijáratánál milyen komoly üzem tevékenykedik annak érdekében, hogy “tisztára mossa” a lakosság által elhasznált vizet. Nem akármilyen küldetés az, amit ők nap mint nap ellátnak. A látogatásunk által minket is bevezettek a vegyszermentes víztisztítás folyamatába. Megtudhattuk, hogy a baktériumok az ott dolgozók szövetségesei, és ők, együttesen, egy igazán tiszta, vegyszerektől mentes, ezáltal a Küküllő élővilágára sem káros vizet tudnak a folyóba engedni.

A legkárosabb dolgok, amivel a víztisztító munkatársai gyakran szembetalálkoznak, azok a pelenkák, nedves törlőkendők, de előfordult már, hogy fogkrém tubusa is bekerült a vízhálózatba, és ezáltal eljutott hozzájuk. Ezekkel az a baj, hogy a víztisztító berendezésekben is károkat okoznak, rátapadnak, lerakódnak, mivel a baktériumok nem tudják lebontani őket, így maradandó károsodás történik. Azt viszont tudni kell, hogy a berendezések cseréje nem olcsó mulatság, és ami megvan, arra nagyon kell vigyázni, hisz több évtizedig kell szolgálja a várost.

Sajnos az a tapasztalatuk, hogy az emberek gyakran “szemetesként” használják a wc csészét. Különböző olajok is kerülnek a szennyvízbe, melyektől szintén fontos megtisztítani a vizet a Küküllőbe engedés előtt. A telepre való bekerülés után több tárolón/medencén is áthalad a szennyvíz, annak érdekében, hogy “tiszta” eredményt kapjanak, azáltal, hogy meghosszabítják a víz útját a beérkezsétől a kimenetelig, mely segíti a tisztulást.

A telepre beérkező és az onnan kimenő víz között látványos a különbség. Az eredmény magáért beszél. A hölgy kezében két vízminta található. Jobb felől a beérkező, bal felől a kimenő vizet vehetjük szemügyre.

A látogatás igazán tartalmas volt, arról meg nem is beszélve, hogy mekkora hálával és köszönettel tartozunk az ott dolgozóknak, hogy számunkra is lényeges szempont a környezettudatosság, és mindennapi munkájukban csakis ezt szem előtt tartva cselekednek, így segítve a lakosok, az állatvilág és környezetünk megóvását!