Idén is a jótékony közösség feladata volt dönteni, hogy mely három kezdeményezés jusson be az Odaadó Estre, felléphessen és támogatást gyűjthessen. Most sem volt könnyű a döntés, hisz 9 különböző helyi kezdeményezéssel jelentkeztek. Ez rekord számnak számít az eddigi évekhez képest. Olyan kezdeményezésekről van szó, amelyek megvalósulása több személy életében hoz pozitív változást és hozzájárul az udvarhelyszéki közösség fejlődéséhez. Íme a „fellépést” nyert kezdeményezések:

Kit látsz a tükörben?

Péter Attila projektje a 16-17 éves diákokat szólítja meg. Célja, hogy növelni tudja közösségünk fiataljainak önbecsülését, önbizalmát. Szeretné elérni, hogy a résztvevők ne csak egy jó bulit lássanak a programban, ahol kikapcsolódhatnak hasonló korú társaikkal, hanem akarják a változást magukban, és eltökélt szándékkal dolgozzanak is érte. Úgy gondolja, mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor nem mi irányítjuk cselekedeteinket, hanem félelmeink, és ezen szeretne változtatni a diákok életében.

Most már sejtem… (autizmusmorzsák)

A Lila Fejlesztőpont projektje elsősorban az autista gyerekeknek és családjaiknak szól, de egyben a szélesebb lakosság figyelmét is fel kívánják hívni az autizmusra, óvó- és tanítónőknek tartanának szakmai megbeszéléseket. Céljuk az autista gyerekek családjainak összefogása, hogy az azonos, vagy hasonló problémával szembesülő szülők tematikus szülőcsoportok keretében találkozhassanak, itt megoszthassák fájdalmaikat, nehézségeiket. Ezekre a tematikus találkozókra bevonnák a téma iránt érzékeny szakembereket, gyógypedagógusokat, a témában jártas előadókat, akik válaszolni tudnak a kérdésekre, hogy a fejlődést hatékonyan segíthessék, és elkerüljék az olyan kétes értékű tanácsokat, mint például a ’’majd kinövi’’, ’’ ez a gyógyszer is segített komáméknak’’.

Küküllő part – Kaláka

A BILT Group Corp Srl. kezdeményezése a folyópartot szeretné átalakítani, hisz potenciális köztér rengeteg városi eseménynek adhatna helyet. Küküllőnek, mint közel az egész várost érintő földrajzi elemnek a megtapasztalása és használata a város közösségi életén sokat javíthatna. Céljuk építészként javítani a városi közterek minőségén, a városlakókkal és önkéntesekkel együttműködve.

A projektvezetőkkel a héten már elkezdjük a közös munkát és felkészítőt az Odaadó Estre, amely május 20-án délután 18 órától kezdődik majd.