A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatallal együttműködve egy új kezdeményezést indít útjára, Zöld lábnyom néven.

A fejlettebb és fejlődő társadalmakban egyre több személy számára fontos a környezettudatos szemléletmód és az ez irányú cselekvések, kezdeményezések. Egy klímatudatos vásárló már elvárja a gyártó/szolgáltató klímasemlegességét, ez a XXI. század legjobb cégére a progresszív nyugati társadalomban. Ez a vásárlói attitűd többfajta igényt szül az vállalkozói szektorra vonatkozóan is, elsősorban a bizonyítás és tanúsítás igényét. Bizonyítsd be, hogy terméked, tevékenységed környezettudatos vagy éppen zöld (green-eco). Ez alapozza meg az önkéntes szén-dioxid kvóta piacot is. Az elv az, hogy a gazdasági tevékenység által termelt szén-dioxidot megpróbálom lekötni olyan zöld beruházások finanszírozásával, amelyek képesek elnyelni a keletkezett szén-dioxidot. Ez leggyakrabban csemeteültetéssel, erdőtelepítéssel valósul meg.

A közös projekttel az a célunk, hogy Udvarhelyszéken is népszerűsítsük ezt a mozgalmat és hozzáállást, ezáltal minél több vállalatnak segíteni tudjunk, tudatos lépésekben, hogy a tevékenységük által keletkezett szén-dioxid kibocsátást minél inkább ellensúlyozzák.

Udvarhelyszék ökológiai-klimatikus adottságait figyelembe véve magas biodiverzitás értéket képviselő fafajokat ültetünk a környék erdeiben, mint például a cirbolyafenyő vagy a szelídgesztenye. Ezek előnye a hasonló faültetési programokhoz képest, hogy a fafajok természetéből és státuszukból adódóan ezeket az egyedeket nem fogják felnőtt korukban kivágni.

Az első vállalkozás, aki bekapcsolódik a kezdeményezésbe, az a Color Metal SRL. Számukra nagyon fontos a környezettudatosság, és ezért hajlandóak is tenni. 2019-ben közösen indítottuk a KupakSZÍV programot, mely szintén hozzájárul környezetünk megóvásához. A Zöld lábnyomba való csatlakozásukkal, pedig ezt a folyamatot szeretnék folytatni, azáltal, hogy 500 facsemete vásárlását, gondozását finanszírozzák, és a vállalat munkatársai részt vesznek az ültetési munkálatokban is.

Szombaton startol a program, és ezáltal az első ültetés is, Ivó Völgyében. Azt is meg fogjuk tudni, hogy mennyi szén-dioxidot tud semlegesíteni ez az 500 szelídgesztenye, valamint térkép is készül az ültetések helyszínéről. Ennek segítségével bárki számára bármikor elérhető, megtekinthető, hogy hová is került az az 500 csemete, mely hozzájárul a környék biodiverzitásának fenntartásához és javításához. A GPS koordináták abban is segítenek, hogy szuper családi programunk lehessen a szabadban. Az ültetési helyszínek meglátogatásával igazi erdei élményben lehet részünk.

Bízunk benne, hogy a későbbiekben egyre több személy és vállalkozás tesz tudatos lépéseket a környezetünkért.