Június 5. a környezetvédelem világnapja, és ezt kellően megünnepelte minden kis tudatos diák, aki bekapcsolódott a szombati KupakMOZAIK versenybe. Felemelő érzés volt megtapasztalni azt a lelkesedést, amivel a diákcsapatok a verseny elejétől bekapcsolódtak, szorgosan gyűjtötték a kupakokat, majd a nagy napon serényen jártak kezecskéik a végső mozaikok alkotásához.

2020-ban az RDE ötlete volt egy hasonló verseny szervezése, aki a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítványt választotta ebben partnernek, így tavaly közösen megszerveztük Hargita megye első KupakMOZAIK versenyét. A pozitív tapasztalatok és biztató visszajelzések arra bátorítottak, hogy idén is szükség van a programra, az együttműködésre és a megszervezésre. Az eseménnyel ebben az évben is az volt a célunk, hogy a fiatal korosztály életébe is becsempésszük a környezettudatosságot, megismertessünk ennek fontosságát, egyszóval tudatosítsuk a közösséget. A verseny keretében gyűjtött kupakok meg természetesen újrahasznosításra kerülnek idén is.

A tavalyi 16 csapathoz képest 2021-ben 25 csapat jelentkezett a versenyre. Mindez 250 diákot jelent, akik minden követ megmozgatva gyűjtögették a felkészülési időszakban a kupakokat. Ezáltal 250 udvarhelyszéki háztartás, valamint ezen családok barátai, rokonai tettek azért, hogy a műanyagkupakok ne kerüljenek a szemétbe, így mentesítve környezetünket a szennyeződéstől.

Az alkotások idén is magukért beszélnek. Ámulatos, hogy milyen mozaikok születnek, melyekhez csupán lelkes diákok és csapatmunkájuk szükséges. Minden csapat és diák, aki bekapcsolódott, gazdagodott egy élménnyel, illetve csapatmunka és a közös cél erejének megtapasztalásával.

Idén is online vetélkedő volt, így minden csapat saját, általa választott helyszínen készítette a mozaikját. Udvarhelyszék több szegletéből is bekapcsolódtak, hisz Székelyudvarhely mellett Fenyéden, Máréfalván, Máréfalvi-patakban, Oroszhegyben, Lengyelfalván, Alsósófalván illetve Székelyszenterzsébeten is alkottak a csapatok.

A legnagyobb mozaikot a Szorgoskodó Baglyocskák csapata készítette, akik 5,3 méter hosszú és 4,9 méter magas alkotást tettek ki műanyagkupakokból.

Ugyanakkor minden csapat nemes tettét, hogy figyeltek környezetünkre, tudatosan cselekedtek, jutalmazni is szeretnénk. Szuper zsűricsapatunk volt, akik sok-sok szempont alapján kiválasztottak három dobogós csapatot, viszont mindegy egyes bekapcsolódó diák jutalmat érdemel és kap is.

A zsűri a következő személyekből állt, akiknek hálásan köszönjük, hogy vállalták ezt a nehéz feladatot, és szívesen részt vettek az eseményen:

  • Balázs Sarolta, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal – tanügyet, kultúrát és egészségügyet felügyelő osztály vezetője
  • Balázs Csaba, az RDE hulladékgazdálkodási menedzsere
  • Geréb Harmat Izabella, tanító néni
  • Magyari Tekla, újságíró és televíziós tudósító, illetve az SZKA kuratóriumi tagja
  • Magyari Tímea, az Uh.ro szerkesztője

Sok szempont alapján az alábbi három csapat végzett a dobogón:

  • Az első helyezett a Kupak(tanács) csapat lett, jutalmuk egy-egy roller.
  • A második helyen a Kadicsok csapat végzett, jutalmuk egy-egy lovaglás és a vele járó élmény.
  • A harmadik csapat a Cickom, ők egy-egy jó minőségű hátizsákkal gazdagodnak, hogy ne kelljen gondolkozni, mibe pakoljanak túrázáshoz/kiránduláshoz.

220 diák pedig egy helyi vállalkozás, a Rooster Grill Food finomságait kóstolhatja meg.

A zsűri pontozása itt, a like verseny eredménye itt, illetve az összesített eredmények itt megtekinthetőek.

Nemcsak a csapatok, de mi is hasonlóan pozitívan zártuk a szombati napot. Egy-egy csapat lelkes éneke, szavalása igazán léleksimogató fénypontja volt az online versenynek. Ezúton is köszönjük minden csapatnak, diáknak és csapatvezetőnek, hogy bekapcsolódott, illetve az RDE Harghitának, hogy idén is úgy döntött támogatja az esemény megszervezését, így újra, együtt meg tudtuk szervezni az eseményt. Mindemellett köszönjük a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal támogatását is, hisz pályázati keretük egy részével ők is hozzájárultak a 2021-es KupakMOZAIK megvalósításához.

Az idei alkotások

SZÉKELYUDVARHELY MEGYEI JOGÚ VÁROS
ÁLTAL TÁMOGATOTT PROGRAM