Megvannak a Jó ötlet kiírásra érkezett nyertes pályázatok. Három szerencsés az, aki támogatásban részesül. Mindegyikük egyenlő összeget 3334 lejt kap céljai megvalósítása érdekében.

Ezen pályázatok célja természetesen, hogy környezettudatosságra ösztönözzék a helyi közösséget, jelen esetben meg a felnőttek, illetve gyerekek – óvodások és iskolások egyaránt – azok, akikhez szólnak.

A Kadicsfalvi Sport és Kulturális Egyesület Zölden Kadicsfalván nevezetű kezdeményezése felnőtteket és gyerekeket egyaránt érint, és egy teljes rendezvénysorozattal igyekszik felhívni a figyelmet környezetünk megóvásának fontosságára. Programjukban az alábbi tevékenységek mind megtalálhatóak: rekreációs játékok felnőtteknek és gyerekeknek, előadás a vegyszermentes háztartásról felnőtteknek, régiből újat kezdeményezés, mely az egész kadicsfalvi közösséget érinti, környezeti séta kicsiknek, egy délután a játszótéren szintén kicsiknek, biciklitúrák Kadicsfalva környékén, esszéíró pályázat helyi diákoknak.

A ZÖLD „MESÉK” a Csicsergő Egyesület kezdeményezésének címe, melyből környezettudatosságot segítő mesés könyveket vásárolnak. Alapvető céljuk, hogy élményközpontú neveléssel formálják a jövő generáció szemléletét egyéni és közösségi szinten „zöld” ismeretekre építkezve.

A feldolgozott meséken keresztül az óvodai korcsoportosok fenntartható viselkedési módokkal ismerkednek meg, valamint azonosulva a mesehősökkel, követendő példákat kapnak a környezettudatos életvitel nemcsak elméleti, hanem gyakorlati megéléséhez/megvalósításához – a gyermekeken keresztül nemcsak az óvodai közegben, hanem a célcsoport szűkebb/tágabb családi környezetében egyaránt.

A Cserkészpajtás Egyesület Kiscserkésztáborához szükséges eszközök beszerzésére pályázott. Ezen táborral céljuk, a lexikális ismeretek mellett, a természetközpontú szemléletformálás, összefüggésekben gondolkodás, gyakorlati képességek megszerzése, környezettudatos, egészséges szemlélet alakítása. A táborban különböző játékos és informatív módszerrel nevelik, tudatosítják 60 gyerekben a minket körülvevő természeti elemek fontosságát, értékeit, azok védelmét.

Öt tagból álló elbíráló bizottság értékelte a pályázatokat és hozott döntést őket illetően. A bizottság tagjai voltak:

  • Ambrus László, az Agora Fenntartható Fejlesztési Munkacsoport elnöke
  • Jakab Levente, az RDE Harghita vezetője
  • Márton Zsolt, vállalkozó, az SZKA kuratóriumának alelnöke
  • Molnár Judith, a Helyénvaló Helyi Bolt vezetője
  • Nagy Boglárka, a Color Metal marketingese

A pályázatok megvalósításairól a későbbiekben beszámolunk.