Ezek a közösségfejlesztés alappillérei. A változás segítése a cél. A párbeszéd az elengedhetetlen eszköz. Az együttműködés az útja. Többek között erről beszélgettek világpresszó (world caffé) módszerrel aug. 20-22. között a második képzés keretében a Cselekvő vidéki kisközösségek – ProActive Rural projekt résztvevői.

Ez alkalommal számos közösségi bevonási módszerrel ismerkedtek meg a vidéki közösségépítő csapatok. A közösségi interjúzást már ki is próbálták, de szó esett arról, hogy az így összegyűlt sok-sok információval mit kell kezdeni. Kipróbálták élesben az első közösségi beszélgetést. Szó esett arról, hogy hogyan rajzolódik ki egy-egy közösség értéktára, problémái és lehetőségei. Bevonásos módszereket kaptak arra, hogy hogyan tudják a közösség minél több tagját „szóra bírni”, közösségivé tenni az ügyeket és embereket szervezni ezek mellé.

A Közösségfejlesztők Egyesületének (KÖFE, Magyarország) szakembereitől azt is megtanultuk, hogy egy dominóval hogyan lehet közösségi párbeszédet folytatni. De egyszerű kérdések mentén lépegetve a közösségek belső tagoltságát is a közösségen belüli szerepek mentén. Nagyon jól látszott, hogy a közösségi ügyekbe kinek mennyire van lehetősége beleszólni és beszélgettünk arról, hogy ezen mi hogyan változtathatunk, hogy egyenlő esélyeket teremtsünk.

Az Észak Abaúj-Zemplén térségében zajló tizenöt éves mikrotérség szintű közösségépítő folyamattal is megismerkedtünk, továbbá az egy hete ott megvalósult Abathon nevű közösségi bevonásos módszerrel is.

Izgalmas és igazán feltöltő, inspiráló hétvégén vagyunk túl, ahonnan a csapatok házi feladatokkal tértek haza.

A projekt megvalósítói: