Az RDE Harghita vállalattal közös, TUDATOS Udvarhely kezdeményezésünk keretében nyár óta két csapattal barangolunk a környezettudatosság felé vezető úton. Az elmúlt időszakban mindkét csapatot tudatos erdei sétára hívtuk, melyben a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatal volt a partnerünk.

A séták keretében olyan fontos témákat boncolgattunk, mint például az erdő hármas funkciója, miszerint van neki egy közjóléti, egy gazdasági és egy ökológiai szerepe, melyek mind-mind kiemelten fontosak, és arra kell törekedni, hogy mindezeket egyensúlyban tartsuk. Mindemellett megismerkedhetünk a fenntartható erdőgazdálkodás, az erdei terápia fogalmakkal, illetve azt is megtudhattuk, hogy miért is fontosak az erdők illetve a víz, mely kulcselem nemcsak az ember, de egy erdő életében is egyaránt. Kóstoltunk madársóskát, szedret, málnát, töltődtünk bükkfákat ölelve, illetve gyógynövényekkel is ismerkedtünk.

Mindeközben egy olyan erdőrészt látogattunk meg, mely körülbelül 50 éve érintetlen, ezáltal az egykori “őserdőhöz” hasonló állapotú, azaz azt az állapotot mutatja meg, amely nagyon közel állhatott ahhoz, ami itt 500 éve létezett.

Kiemelt köszönet a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatalnak és munkatársainak, akik lelkesedése nem is kérdés, hisz csupa mosollyal tudnak beszélni az erdőről. Hálásak vagyunk túravezetőinknek, Kádár Tibor-Sándor, Jakab Csaba és Orbán Zsolt erdőmérnököknek, akik lehetővé tették számunkra az erdei sétát, és ezáltal igazi élménnyel gazdagodott minden résztvevő.

Te is részt vennél egy erdőfürdőn? Érdekelnek a környezettudatos hétköznapok praktikái? Ha a válaszod IGEN, írj nekünk a bernadett@szka.org-ra.