A Heuréka 5.0 újra bebizonyítja, hogy a tudomány menő, szórakoztató, és ezúttal a művészetek sem maradnak ki a sorból. Ebben az évben 9 projektet támogatunk a Heuréka Alap 5.0-ás kiírásával, összesen 81 256 lej értékben. A projektek igencsak sokszínűek, és igencsak érdekesek. Korszerű fejlődést segítenek a maguk területén.

Íme a bizottság által kiválasztott STEAM projektek:

Bibliofil Alapítvány és Kulturális Egyesület: Különleges hangszerek – a zene mindenkié!
A támogatás értéke: 10 000 lej

A kapott támogatásból különleges hangszerek beszerzését valósítják meg, illetve kialakítanak egy teret ahol bátran és rendeltetésszerűen lehet majd használni őket. A projekt célja, hogy a programban résztvevők ismereteket szerezzenek a zenetudomány területén, a személyes bekapcsolódás révén maguk is részesei lehessenek a zenének, mint egyetemes nyelvezetnek. Fokozatosan el szeretnének jutni minden iskolába és minden osztályterembe, hogy bárki számára elérhetővé váljon, mint a tudás, mint pedig az eszköz függetlenül az iskolai végzettségtől vagy kortól.

Széles Ferenc és Széles Péter: Virtuális tartalmak készítése 3D-s programokban
A támogatás értéke: 9 945 lej

A projekt fő célja a virtuális valóságban élvezhető imerzív szemléltető anyagok létrehozása. A tartalmakat a VR technológia jelenleg legmeghatározóbb eszközével az Oculus Quest 2 headsetekkel szeretnék bemutatni iskolai előadásokon, illetve egy 5-10 fős diákcsapatot egy öt hetes online oktatás során megismertetni a Blender 3D-s grafikai szoftware-el, valamit az Unreal Engine játékmotorral. A kurzus végterméke egy VR-ben élvezhető szemléltető anyag létrehozása.

Cimbora Egyesület: A digitális rajz világa
A támogatás értéke: 9 996 lej

A projekt célja elsősorban egy digitális rajztanfolyamot szervezni a Cimbora Házat látogató tanulók számára, ahol a diákok betekintést nyerhetnek a digitális művészetbe, továbbá elsajátíthatják ennek alapismereteit.

Másodsorban szeretnének olyan munkakörülményeket létrehozni a Cimbora Ház design szakkör keretén belül, ahol a mai technológiákkal naprakész projekteket hozhatnak létre a diákok.

Gál Boglárka: Innovatív textilek (recycling)
A támogatás értéke: 9 940 lej

A projekt lényegében a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola textil szakon járó diákok régi projektjeit egy magasabb szintre emeli, ugyanakkor új technikai kihívások elé állítja a diákokat. Az eldolgozások, varratok minősége javul és a kivitelezés is felgyorsul az új eszközök beszerzésével. Ez azt jelenti, hogy sokkal több témát megvalósíthatnak egy iskolai éven belül. A varrógép, a manökenek, illetve hőprés segítségével, különböző újrahasznosított anyagmintákból (papír, szívószál, reklámszatyor, textil, régi ruhadarabok, tárgyak, fonalak), kiállítható kész öltözékek születhetnek.

Dimén-Varga László: Geocaching & Metal Detecting
A támogatás értéke: 10 000 lej

A program célja, hogy a diákok a Geocaching által összekapcsolják a földrajz, történelem és informatika órán tanultakat a természetjárással, valamint a környezetvédelemmel. Céljuk ismét megszervezni a tavalyihoz hasonló CITO eseményt, ami azt jelenti, hogy egy környékbeli nagyon szemetes helyet megtisztítanak, majd elhelyeznek egy geoládát, ami felkerül a Geocaching.com térképére, és GPS koordináták szerint kereshető lesz. Mindemellett felkeresnek olyan goládákat, amelyeknek a rejtője már nem aktív játékos, ezeket feljavítják, ha szükséges, akkor biztonságosabb helyre is rejtik. Ahhoz, hogy a keresés telefonokról is problémamentesen működjön egy prémium tagságot vásárolnak a Geocaching.com oldalon.

A tavalyihoz képest idén újdonság, hogy a hagyományos kincskeresést kiegészítik fémdetektoros kereséssel. Először néhány (online vagy offline) előadás alkalmával a diákok megismerkedhetnek az eszköz lehetőségeivel, a hatályos törvényekkel, a régészeti lelőhelyekkel. Majd terepen is lehetőségük nyílik kipróbálni és felkutatni – ellenőrzött körülmények között – az általuk kihelyezett „kincseket”.

MAGOK Egyesület: Digitális kompetenciafejlesztés és okostábla használat oktatása Udvarhelyszéki gyakorló oktatók számára
A támogatás értéke: 7 000 lej

A projekt fő célja hatékony és korszerű pedagógiai módszerek kidolgozása és ismertetése oktatók számára, valamint a digitális és kommunikációs készségfejlesztés is. A várt eredmény az, hogy képzettebb oktatók közreműködésével a magyar fiatalok jobb eséllyel indulnak a különféle megmérettetéseken.

A program során az eszközök megismerése mellett egy 15 órás interaktív workshopon vesznek részt a helyi pedagógusok, amely során az óratervezés, órabonyolítás, számonkérés és a diákokkal való kapcsolattartás, csapatépítés módszereit sajátíthatják el.

Udvarhelyszék Kulturális Egyesület: Érdekes hangszerek, zenei érdekességek!
A támogatás értéke: 5 000 lej

A projektben résztvevő diákok első sorban kellő ismereteket szereznek felkészítő tanáruk segítségével az adott témában, az adott különleges hangszerről. Ezeknek a feldolgozása/kidolgozása már egyéni feladat  –  egy olyan diák, aki rendelkezik előzetes ismeretekkel és egy olyan, aki nem –, melyhez mindössze a szakmai segítséget kellene mellé tenni. Az így felkészített gyerekek már egyénileg tudnak bemutatókat tartani, ahol nem csak az egyszerű, frontális információ-átadásról van szó, hanem készségek kialakításáról is.

Székely Zoltán: Fizikatarzis
A támogatás értéke: 9 375 lej

A projekt elsődleges célja a tudomány népszerűsítése és érthetővé tétele. Érdekes, élvezetes, látványos és interaktív kísérletek segítségével lopjuk be az összesen mintegy 200-300 résztvevő tudatába azokat az alapinformációkat, amelyek birtokában képesek lesznek megérteni számos olyan jelenséget, amellyel találkoznak a mindennapokban. A projekt egyfajta tudomány népszerűsítő showként is felfogható A fizika mindenkié! jelszó jegyében.

A projekt másik – nem titkolt – célja az, hogy a projektcsapatban szereplő húsz középiskolás diák a felkészülési fázisban kellően elmélyüljön a különböző témákban és egyikük-másikuk akár szakértői szintre fejlődjön egy-egy témakörben.

Vámszer Géza Művészeti Népiskola: Interdiszciplináris animációzás
A támogatás értéke: 10 000 lej

Az animációs filmek történeti és látványtervezési folyamatai ideális keretként szolgálnak a digitális technikákkal való hatékony tervezés megismerésére.

A projekt alatt a résztvevő általános iskolás diákok olyan alkotói folyamatoknak lesznek részei, amelyek alkalmával megismerik a dokumentáció és referencia gyűjtés fontosságát a tervezői folyamatokban, megismerkednek a drámaírás alapvető formáival, így kreatívan ötvözik a tervezői magatartást a művészet morális vagy érzelmi oldalával. Eredményeképpen készségüktől függően képregényt vagy rövid animációkat készítenek digitális rajztechnikák segítségével.