Már négy éve felmérjük az udvarhelyszékiek jótékonyságát. Az elmúlt két hétben az alábbi három kérdés mentén térképeztük fel a helyieket:

  • Segítettél-e idegennek vagy bárkinek, akinek szüksége volt rá 2021-ben?
  • Adományoztál-e pénzt jótékony célra idén?
  • Végeztél-e önkéntes munkát ebben az évben?

A kérdésekre 109-en válaszoltak, kicsivel kevesebben, mint a tavaly.

A kitöltők nagy részben, 92%-ban Székelyudvarhelyen, vagy környékén laknak. Az online kérdőívet kitöltők 8,1%-a más, távolabbi településen él (például: Gyergyószentmiklós, Csíkszereda, Gyulafehérvár, Bukarest, Budapest, Németország).

 

Mennyi az annyi?

Idén, a tavalyihoz hasonlóan, szép eredményeket kaptunk. Összességében azt mondhatjuk, hogy Udvarhelyszék 80%-ban jótékony. Érdekesség, hogy a tavalyi eredményeket tekintve javult a helyzet, hisz 2020-ban is 75%-ot ért el Udvarhelyszék a Jótékonysági Index eredményei alapján. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a felmérés nem reprezentatív, így az eredmények a válaszadóinkat tükrözik, nem a teljes város jótékonysági attitűdjét, viszont egy irányt így is mutatnak. 

A válaszadók 100%-a nyilatkozta magáról, hogy segített valakinek, akinek szüksége volt rá ebben az évben, 82%-uk pénzt is adományozott jótékony célra, továbbá 58% végzett önkéntes munkát ebben az évben.

 

Számít az életkor és a nem?

Igen, a tavalyi eredményekhez képest nincsenek nagy különbségek. A női és férfi kitöltőink is 100%-ban segítőkészek voltak. A pénzbeli adományozásnál van eltérés a nők javára, de nem jelentős, hisz 82%-uk pénzt is adományozott jótékony célra, míg a férfiaknak 78%-a tett így. Az önkéntes munka tekintetében viszont jelentős a változás tavalyhoz képest. Míg előző évben a nők vezettek magas fölénnyel, idén a férfiak húztak el magas térdemeléssel, hisz nekik 78%-uk önkénteskedett is, míg a nők csupán 54%-ban végeztek önkéntes munkát. Azt viszont fontos tudni, hogy a tavalyi évhez képest idén sokkal kevesebb volt a férfi kitöltője a Jótékonysági Indexnek. Válaszadóink többsége 31 és 50 év közötti (64%), ugyanakkor 19 és 30 év között (28%) is szép számban kitöltötték a kérdőívet.

Az élet egyik legszebb kárpótlása az, hogy egyetlen ember sem tud őszintén segíteni egy másikon anélkül, hogy ne segítene ezzel saját magán is” – vallja Ralph Waldo Emerson, és ezt mi is hasonlóan gondoljuk. Négy éve, hogy útjára indítottuk a háromkérdéses hagyományt, hogy tükröt mutathassunk Udvarhelyszék nagylelkűségéről, és ezt továbbra is folytatni szeretnénk.

Köszönjük válaszadóinknak, hogy partnereink voltak ebben!