2020 decemberében több helyi magánszemély havi adományait valami jó célra szerette volna fordítani. Ebből a törekvésből jött létre a Bizalomtőke Alap. A név magáért beszél: a támogatók bizalmat szavaztak a közösségnek, azáltal, hogy adományaikat helyi fejlesztésekbe fektessék, ugyanakkor a Közösségi Alapítványnak is, akit az alap kezelésével bíztak meg.

Az egy év alatt összegyűlt pénzalapról a támogatók úgy döntöttek, hogy egy részét a székelyudvarhelyi kórház újszülött és gyermekosztályának tevékenységét segítő eszközbeszerzésre fordítják.  Dr. Koncsag-Szász Előd, gyermekgyógyász szakorvos állította össze a szükséges eszközök listáját. Az összesen 19.240 lej értékben megvásárolt eszközöket 2022. január 19-én adtuk át a Székelyudvarhelyi Városi Kórháznak. Az átadáson a Bizalomtőke Alap több támogatója is jelen volt.

A gyermekosztály egy kimondottan gyerekeknek való Holter típusú vérnyomásmérőt, illetve Holter EKG készüléket kapott, melyek elsősorban a gyerekek diagnosztizálásában, illetve a vérnyomásuk nappali és éjszakai ingadozásának követésében játszanak szerepet, lehetővé téve az esetleges 24 órás folyamatos vizsgálatot is. A géphez kisméretű mandzsettákat is kaptak, melyek lehetővé teszik a kisgyerekek vérnyomásmérését. Mindemellett két váladékszívó készülék is átadásra került szerdán, melyek elengedhetetlenek annak érdekében, hogy a gyerekek légutait folyamatosan tisztán tudják tartani.

Az újszülött osztály egy betegőrző monitort kapott, mely olyan életfunkciók pontos követését segíti, mint a szívműködés, az oxigénszaturáció, vagy a vérnyomás. Komplikált szülés vagy koraszülés után szükségszerű a kisbaba állapotának folyamatos követése, ezt teszi lehetővé ez a készülék. Ugyanakkor folyamatban van egy professzionális elektromos mellszívógép beszerzése is, mely olyan kismamák számára használható, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudják szoptatni babáikat. Az eszköz kiválasztásánál kiemelt szempont volt, hogy nagy kapacitású gép legyen, hogy a kórházban több kismama is használni tudja. Ennek a gépnek a teljes értéke 10.829 lej. Így a Bizalomtőke Alapból megejtett eszközbeszerzés összértéke 30.069 lej. Az alap további részének felhasználásáról hamarosan újabb hírekkel szolgálunk.

A képeket Józsa Levente készítette.