Hétvégén zajlott az első ÖTLETFONÓ. Számunkra is újszerű élmény és tapasztalás, de legfőképp értékteremtés. Pénteken délután a regisztrációt követően hét ötletet ismerhettek meg a résztvevők, majd ezt követően dönthettek arról, melyikhez csatlakoznának szívesen. A piacozási folyamatból, vagyis a csapatalakításból végül három darab 7 fős csapat született, az Életrevalók, a Felügyelők és a Köz. (olvasd: központ), akik a hétvége folyamán kidolgozhatták az ötletükhöz kapcsolódó teljes projekttervet.

A projekttervek elkészítésében és a csapatok szakmai vezetésében 15 mentor segített a Homoród-Küküllő Leader Egyesület és a Kohó szakmai munkacsoport jóvoltából.

Pénteken és szombaton is késő estig folyat a munka, illetve vasárnap reggel is munkától voltak hangosak a csapatok termei. Mindenki lelkesen készült már a projektbemutatóra. Délben 2-kor volt a kezdés, ahol minden csapat 3-3 percet kapott a terve bemutatására, illetve 7 perce volt a zsűrinek, hogy kérdéseket tegyen fel a projektekkel kapcsolatosan. A zsűri a Bizalomtőke Alap támogatóiból, illetve az általuk felkért, a támogatási alaptól független személyekből állt.

A bemutatókat követően a zsűri míg meghozta döntését az esemény egyik műsorvezetője, Albert Orsolya, illetve Jakab Tamás, színművész vette át a főszerepet, és különböző csapatépítő játékokra hívták az egybegyűlteket. Általuk oldott, örömteli hangulatban telt a várakozás.

A zsűri eredménye alapján a három projekt közül a Köz. lett a kiválasztott, aki a Bizalomtőke Alap támogatásában, azaz az 50 000 lejes díjban részesülhet. Terveikben szerepel egy olyan közösségi tér megalkotása, amely helyet ad szülőknek, kisgyerekeknek, tinédzserek arra, hogy egy kávé mellett jót beszélgessenek, oldott hangulatban tölthessék el az idejüket. Lehetőséget biztosítva nekik arra is, hogy közös programokat szervezhessenek, pl. mondókázások, koncertek stb. Mindemellett teret biztosítva más egyesületek tevékenységéhez is egyaránt. A Köz. csapat projektjének egyik ötletgazdája, Tamás Vanda, úgy fogalmazott, hogy ehhez mindenkire szükség van, és valóban, mindenkit szeretettel várnak majd akár az alkotási folyamatban, akár majd a kész Köz.-ban.

Szervezőként azonban úgy gondoljuk, minden személy nyertes, aki a hétvége folyamán bekapcsolódott az ÖTLETFONÓba, hisz értékes emberi kapcsolatokat, kész projekttervet és élményeket kaphatott. Lázár László, a Kohó szakmai munkacsoport koordinátora úgy fogalmazott, hogy a társadalmi és a kapcsolati tőke használattal gazdagodik, tehát mindenki gazdagabban távozott, aki bekapcsolódott a hétvégi teremtő folyamatba.

Albert Sándor, az SZKA kurátora, a Bizalomtőke Alap támogatója, zsűri megköszönte minden résztvevőnek, hogy nem a kisebb ellenállást választották, hanem eljöttek, részt vettek, keményen dolgoztak a hétvége folyamán. Tehát minden résztvevőnek hálás köszönet, hogy hozzájárult a helyi közösségünk és önmaga fejlesztéséhez, melyre kiváló alkalom volt az ÖTLETFONÓ.

Az ÖTLETFONÓ természetesen nem jöhetett volna létre a Bizalomtőke Alap támogatása nélkül, melyből a fődíj mellett a rendezvény szervezési költségeinek felét is fedezni tudtuk. Másik felét a Városi Kaláka támogatási alapból finanszíroztuk. Mindemellett kiemelt köszönet a Kohó szakmai munkacsoportnak, hogy szaktudásukkal és mentorálásukkal átsegítették a csapatokat a hétvége nehézségein. Köszönet Albert Orsolyának és Szabó Attilának, akik a pénteki és vasárnapi nap hangulatgazdái voltak, és élni is tudtak ezzel a lehetőséggel, hisz öröm volt részese lenni az eseménynek. Az ÖTLETFONÓnak a Harghita Business Center adott helyet, hálásan köszönjük nekik, hogy „befogadták” a rendezvényt. A csodás képeket, amelyeket nézegetve a hétvége emlékei idéződnek fel, köszönjük Lőrincz L. Lajosnak.