Az SZKA hétvégéjének főszereplője a környezettudatos szemlélet volt. Tavaly a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatallal közösen indítottuk el a Zöld lábnyom kezdeményezést, melynek célja, hogy olyan vállalatokat szólítson meg, akiknek fontos a fenntarthatóság, a környezettudatos szemléletmód, és hajlandóak támogatás révén különleges fafajokat telepíteni Udvarhelyszékre. Konkrétabban a facsemeték vásárlását, ültetését és gondozását segíti a támogatásuk, illetve a vállalat munkaközössége az ültetési folyamatban is részt vesz, és mint egy csapatépítő alkalmával, egy napot együtt, értékesen, élménydúsan a szabadban töltenek.

Tavaly a Color Metal vállalat volt, aki csatlakozott, és lehetővé tette a program elindítását. Ezt a célt idén is fontosnak tartották, és úgy döntöttek, ebben az évben 1000 facsemete ültetését támogatják, melyek a későbbiekben az erdei növény- és állatvilág életét, élelemmel való ellátását segítik. Mindemellett a vállalkozás tevékenysége által termelt szén-dioxid mennyiség semlegesítését is segítik hosszú távon, hisz itt nem a fák kivágása lesz a cél, sokkal inkább a hosszútávú szolgálatuk.

Az ültetési folyamatba idén is csatlakozott a Color Metal vállalat munkaközössége, így a szombati napjuk helyszíne Zeteváralja volt. A borús időjárás ellenére a hangulatot a vidámság, lelkes hozzáállás jellemezte. Közel 70 személy azon dolgozott, hogy ez a nap eredményesen záruljon, és az összes facsemete elültetődjön.

2022-ben a Melinda Instal és a Melinda Steel vállalat is csatlakozott a kezdeményezéshez, mivel ők is úgy gondolják, fontos, hogy felelősségteljesen és tudatosan cselekedjünk, és ezt a gondolkodásmódot vállalati szinten is beépítették a mindennapjaikba. Pénteken közel 40 munkatársuk, volt aki családostól, ült fel az autóbuszra, hogy megérkezve segítsen a faültetési folyamatban. A vállalat 500 csemete vásárlását, ültetését, gondozását finanszírozta, melyből pénteken, a közösségi ültetésen a tervezett mennyiségen felül teljesített a csapat, így 350 csemete foglalhatta el helyét.

Az idei év kis meglepetése, hogy a facsemetéket szarvasgomba spórákkal fertőztük be, ami azt jelenti, hogy pár év múlva a fák termése mellett, a szarvasgomba is ínyenc falat lehet az erdő lakói számára, sőt akár az odalátogató személyeknek is egyaránt. Ebben az évben a szelídgesztenye mellett, török mogyorót és barkócaberkenyét is ültettek a résztvevők. A csemeték hátramaradt része ősszel foglalhatja el új lakhelyét. Mindemellett az elültetett csemeték felkerülnek egy digitális térképre, és GPS koordináták alapján mindenki meg tudja találni a saját, általa ültetett fát, illetve a későbbiekben ez a térkép segíteni tud a szakembereknek nyomon követni az elültetett csemeték túlélési arányát, növekedését.

Hála van szívünkben, hogy egyre több személy és vállalat figyel tudatosan a környezetre, fontos számára a fenntarthatóság, és mindezekért cselekedni is hajlandó. Bízunk benne, jövőben is folytatódik az együttműködés, a tudatos hozzáállás, és további vállalatok és személyek is csatlakozni fognak a kezdeményezéshez.

A fotókért köszönet Kulcsár Hunornak.