Két év kihagyás után nagy lelkesedéssel fogtunk neki megszervezni a Heuréka záróeseményét. Az 5.0-ás évadban 9 projektet támogatott a Heuréka Alap, egyenként 10 000 lejjel. Az ambíciózus projektgazdáknak, az érdeklődő diákoknak és az anyagi támogatásnak köszönhetően zseniális kezdeményezések születtek. Május 5-én a nagyközönségi is belekóstolhatott a tudományok és a művészetek gyakorlati részébe, hisz a záróeseményen lehetőség volt a különleges eszközök, lélegzetelállító kísérletek kipróbálására.

Nagy Molnár Tamara, a Heuréka 5.0 programfelelőse nyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy azáltal, hogy a gyerekek élményszerű, gyakorlati oktatását tapasztalják meg bizonyos tudmányágaknak, úgymond egy életre szóló útravalót és betekintést kapnak egy-egy szakmába, mely meghatározó lehet a későbbi pályaválasztásukat illetően.

A rendezvény résztvevői valóban megtapasztalhatták, hogy a zene mindenkié, hisz több  különleges hangszert próbálhattak ki. Úgy tapasztaltuk, a nagy többségnek tetszett, hisz mindig tele volt érdeklődőkkel a Városi Könyvtár audiovizuális terme. Szintén hatalmas teret töltött meg Székely Zoltán és csapata, akik a Fizikatarzis projektjükkel és érdekesebbnél érdekesebb kísérletekkel szórakoztatták az eseményre látogatókat. Aki a virtuális világ felé kacsintgatott, VR szemüveget kapott, és különböző virtuális kalandokban lehetett része. Az okostábla nyújtotta lehetőségeket is megismerhette bárki, aki csütörtökön du. 5-kor ott volt az eseményen. Különböző applikációkra is nyújtottak alternatívát, melyek mind színesíthetik a táblahasználatot, de az odalátogató gyerekek körében sokkal népszerűbb volt a tábla rajzolási funkciója, mint bármi egyéb más általa nyújtott lehetőség. Kincskeresésről és geocachingről is informálódhattak a résztvevők, sőt bizonyos tárgyak keresését is kipróbálhatták a vállalkozó szellemű jelenlévők. Akit viszont jobban vonzottak a művészetek, a digitális rajztechnikákat próbálgathatta, és digitális rajztáblákkal ismerkedhetett, illetve műanyagból készült ruhakölteményeket csodálhatott meg, melyet a Palló Imre textilszakos diákjai készítettek. Ha valaki azonban maga is újrahasznosító akart lenni, lehetősége volt különböző művészeti alkotásokat létrehozni, műanyagok felhasználásával és egy hőprés segítségével.

Ha valaki örök emléket szeretett volna hazavinni, az ott szerzett élmények mellett, az a Memory Shot fotóautomatája elé állva, megtehette.

Visszatekintve számunkra is hatalmas élmény volt a rendezvény, és a több mint száz résztevő odalátogatása megerősített abban, hogy a tudomány valóban lehet érdekes, interaktív és élményszerű, hisz képes ekkora közösséget megmozgatni, bevonni és aktivizálni.

Mindez azonban nem jöhetett volna létre a program támogatói nélkül, akiknek hálásan köszönjük a bizalmat és a támogatást, hisz ezáltal tudtak megvalósulni ezek a zseniális projektek. Ugyanakkor kiemelt köszönet a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központnak és a Városi Könyvtárnak, akik befogadták a rendezvényt, és teret biztosítottak a kibontakozásra.

A fotókért meg Magyari Hunornak és a Hundokufotonak jár a dicséret.