Július 29-én zártuk a Cselekvő vidéki kisközösségek – ProActive Rural projektet, melyet az Insert egyesület szervezett, és ebben volt partner a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és a Közösségfejlesztők Egyesülete Magyarországról.

A záróeseményen Csáki Rozália, az SZKA ügyvezető igazgatója köszöntötte a képzésen résztvevő közösségfejlesztőket és az ők meghívottjaikat. Kis lelkesítés után megkérte, hogy minden közösség mutassa be, hova is jutott a projekt alatt, mi lesz a saját terve, amit meg fog valósítani és jelenleg, hogy áll vele.

A bemutatókat követően Molnár Aranka, a KÖFE képviselője adta feladatban, hogy a résztvevők asztalról asztalra járva beszélgessenek egymással, potenciális együttműködési lehetőségeket keressenek.

Aranka arról is beszélt, hogy módszereket átadni, megtanítani sokkal könnyebb, mint szemléletmódot. Közösségben, együtt tenni nagyobb dolog, és sokkal többet tud adni az embereknek, és ők ezt a szemléletet szeretnek eljuttatni minél több helyre, közösségbe, emberhez. Elmondta, közösségi módon lehet működtetni egy egész települést, civil szervezetet, szolgáltatást, intézményt, és ez nagy érték, ha valami így tud működni.

További sikeres munkát kívánunk a hat résztvevő csapatnak, hogy aktív, bekapcsolódó közösséget tudjanak építeni maguk köré.

Az Active Citizens Fund Románia programról

Az Active Citizens Fund Románia programot az EGT Alapok 2014-2021 finanszírozza. Az Alapok célja a gazdasági és szociális különbségek csökkentése és a 15 kedvezményezett állam és az adományozó államok (Izland, Liechtenstein, Norvégia) közötti kétoldalú kapcsolatok megerősítése. A Program alapkezelője a Civil Társadalom Fejlesztéséért Alapítvány, a Polgár-Társ Alapítvány, a Roma Közösségek Erőforrásközpontja, a PACT Alapítvány és a Frivillighet Norge által alkotott és az FMO (az EGT és Norvég Alapok Finanszírozási Mechanizmusának Irodája) által kinevezett konzorcium. Az Active Citizens Fund Románia célja a civil társadalom és az aktív polgárság megerősítése, valamint a kiszolgáltatott csoportok kapacitásának növelése. A Program 46 000 000 euró összköltségvetéssel a civil társadalmi szektor hosszú távú fenntarthatóságának és kapacitásának fejlesztését célozza, fokozva szerepét a demokratikus részvétel, az aktív polgárság és az emberi jogok előmozdításában, miközben megerősíti az adományozó államokkal, Izlanddal, Liechtensteinnel és Norvégiával fennálló kétoldalú kapcsolatokat. További információ az Active Citizens Fund Romániáról a www.activecitizensfund.ro oldalon található. További információt az EGT és Norvég Alapokról a www.eeagrants.org oldalon talál.

A projekt megvalósítói: