Tegnap délután újra TUDATOS Udvarhely előadáson vehettünk részt. A téma a komposztálás volt. Gábos Anna, biológia szakos tanárnő ennek a folyamatnak a fontosságáról, illetve a helyes komposztálásról mesélt a résztvevőknek.

Megismerhettük, hogy mi a különbség a korhadás és a rothadás között, és ennek milyen szerepe van a komposztálási folyamatban. A helyes komposzt egyébként korhad, aerob baktériumok dolgoznak benne, így nem szabad büdös legyen. Amelyik komposzt bűzlik, ott beindult a rothadási folyamat, és szellőztetésre van szüksége. Az alapoktól kezdte az ismertetést, végül pozitív helyi komposztokkal zárta az előadását. Mindezt hétköznapi, gyakorlati példákkal szemléltette, így mindenki számára érthető és szórakoztató módon tanulhattuk meg a folyamat csínját-bínját. Többek között azt is, mi kerülhet a komposztba, helyesen 3/4 barna hulladék és 1/4 zöld hulladék alkot egy “jó komposztot”, forgatni kell, ha szárazság van, locsolni is, ha sok az eső, védeni, és persze szeretni, törődni vele.

Anna szerint az első valószínű mindenkinél a kukában végzi, de mindez tanulság, hogy hogyan kell nekifogni a következőnek. A láda, a tárolás sem mindegy, de a legfontosabb az, hogy gondozzuk, figyeljük és kellőképpen etessük a komposztunkat.

A jelenlévők közül elég sokan már gondoznak komposztot, de az biztos, az előadást követően sokkal tudatosabban, helyesebben fognak nap mint nap törődni vele, és ez a munka meghozza majd a gyümölcsét, egy év, esetleg másfél, de humusz lesz a termés.

További terveink is vannak egy-egy következő találkozóra, azokról is mindenképp beszámolunk, de addig is tudatos napokat kívánunk mindenkinek!

A TUDATOS Udvarhely programban az RDE Harghita vállalat a partnerünk.