2022. október 9-én a hűvös vasárnap reggel tetten érte a szervező csapatot. Asztalok, padok, sátrak, adománygyűjtő dobozok sorakoztak a helyszínen, ahol pár percen belül az önkéntesek kissé álmos, de lelkes csacsogása hallatszott. A strand előtti tér szép lassan kezdett megtelni élettel, ahogy a 240 helyszíni futó megérkezett. Rajtuk kívül szaladtak vagy bicikliztek más helyszíneken is nagykövetek, kb. 491-en választottak más helyszínt a teljesítésre, ebből 460-an az ország határain belül, míg 31 nagykövet más országban teljesítette a távot.

Persze a támogatók sem tétlenkedtek az elmúlt időszakban, hiszen összesen 8837 db felajánlásból 692.961 lej értékű összeg érkezett be. A 44 szervezet összesen 376.300 lejt tűzött ki célösszegként, amit a statisztikák alapján jócskán sikerült meghaladni, hisz közel 700 ezer lejt ajánlottak fel a nagykövetekre. A következő lépés a szerződések megkötése lesz.

De kik is ők, a futók, biciklizők? Lelkes fiatalok, felnőttek, gyerekek, akik október 9-én kék pólóban rótták a köröket, akár a parkban, akár máshol. Közülük a legidősebb 69 éves volt, míg a legfiatalabb 2,5 éves. Ez is elég jól bizonyítja, hogy sosem lehet túl korán kezdeni, de elkésni sem lehet vele. Összesen 145 gyerek követte a nagyok példáját (vagy éppenséggel mutatott példát nekik). A felnőttek között 436 nő és 295 férfi gyűjtögette a kilométereket, közülük összesen 202 személy kapott magára biciklis szettet, míg 529 személy választotta a futócipőt.

A program a Civil háromszög a közösségi filantrópiáért projekt keretében valósul meg. A projektet a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány partnerségben a csíkszeredai The House Egyesülettel és a gyergyói Műhely Egyesülettel valósítja meg, az Active Citizens Fund Románia támogatásával, a programot Izland, Liechtenstein és Norvégia finanszírozza az EGT Alapok 2014-2021 által.

Kiemelt támogatóként idén a Kaufland Romania segítette a 731 nagykövet vasárnapi szaladását, biciklizését egy gazdag startcsomaggal.

A program sikerességéhez több vállalkozás és közintézmény is hozzájárult különféle támogatásokkal: Color Metal, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város, Magdolna Impex, Benati, Maxoll, Ensana, Greenstick Europe, Diemer, Communitas, Romanian-American Foundation, Policlinica de marketing, Mini-Erdély Park, Legendárium, Köz., Zete Karting, Haáz Rezső Múzeum, Eva Young Face Bőrgyógyító Központ, Zöld kalap kajak, Kettlebel Gym, Rooster Grill Food, Extreme Paintball Udvarhely, AWG Játékcentrum, Septimia, GastroBun, Hargita Outdoor, Spion Kávézó, Kotyogó, Manó fagylaltozó, Varga Mézes, VR Fun, Árnika, Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, Geocaching – Dimén-Varga László jóvoltából.

Mindezért köszönet illeti az együttműködő partnereket is: a Cserkészpajtás Egyesületet, az Élmény Egyesület Zetelakát és a Dobes Ifjúsági Boksz Egyesületet.

Végezetül pedig tippeljük meg, mi történt volna, ha a vasárnap délelőtt megtett kilométereket mind egy ember tette volna meg. Hol lenne most ő? Na egy kicsit segítünk: ha mind az 7271 kilométert egy személy tette volna meg, akkor a rajtvonaltól kezdve egészen Malagáig (Spanyolország) szaladt volna el, majd onnan vissza Udvarhelyre.

Szerencsére nem így történt. Ezt a rengeteg kilométert 731 személy osztotta el egymás között, és tapasztalta meg a közösség erejét, azaz a lelkes biztatótábor hangos kiáltását, a háttérzene hangulatfokozó hatását és az önkéntesek segítő szándékát.

A projekt megvalósítói a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány, partnerségben a csíkszeredai The House Egyesülettel és a gyergyói Műhely Egyesülettel, az Active Citizens Fund Románia támogatásával. A programot  Izland, Liechtenstein és Norvégia finanszírozza az EGT Alapok 2014-2021 által. A projekt célkitűzése az alábbi négy kiemelt tevékenység: szervezetfejlesztés, online adománygyűjtő platform indítása, Fuss NEKI! adománygyűjtő sportesemények szervezése mindhárom térségben, civil szervezetek képzése alternatív adománygyűjtés témájában, mindhárom térségben. A pályázat összértéke 107.135 EUR, ebből a támogatás összértéke 99.935 EUR, önrész 7.200 EUR.

A projekt megvalósítói: