Az elmúlt félévben 4 szervezet munkálkodott azon, hogy kicsit megmozgassa és felpörgessen 1 várost.

A projekt keretében elindult Bringázz az iskolába nevű középiskolásoknak szóló elméleti és gyakorlati biciklioktatás a végéhez ért.

A Szekler Teker képzett oktatói 4 elméleti középiskola kilencedikes osztályaiban 240 diáknak tartott elméleti képzést és 280 diákot részesített gyakorlati oktatásban. Felmérték, hogy a diákok 80%-a rendelkezik kerékpárral, de csak 11%- a használja rendszeresen iskolába járás céljából.

A végső vizsga során 250 diáknak sikerült megszereznie a kerékpár jogosítványát, akik a szabályos közlekedés mellett elsajátíthatták a forgalomban nélkülözhetetlen kerékpár kezelési technikákat is.

Május 22-én felvonulással zárult a program, amikor is a diákok zöldbe öltözve tekerték körbe városunkat.

Az oktatás mellett mind a 4 iskola 11 biciklitárolót is kap, hogy ezek elhelyezésével, biztosításával is bátorítsuk, hogy a diákok bringával menjenek az iskolába.

A bringatárolók elkészítését Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Önkormányzata biztosította.


A projekt másik kiemelkedő eseménye az Erdélyi Kárpát Egyesület (EKE) Székelyudvarhelyi Osztálya főszervezésében – együttműködve a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvánnyal, a Feel Good Sportegyesülettel és a Szekler Teker Egyesülettel –sorra került 2. udvarhelyi TeljesítményTúra, ami május 5.-én zajlott Székelyudvarhely körül.

1 nap. 3 táv. 566 túrázó.

Az indulók 3 táv közül választhattak, 10, 20 illetve 35 kilométeres szakaszok közül, mindenik más helyszínről indult, de 1 célba érkezve a Csicser Lovardához.

55 településről érkeztek a résztvevők. Összesen 566 narancssárgába öltözött túrázó rótta a kilométereket, amiből 75 család és 246 egyéni induló teljesítette a túrát. Az út során 10 ellenőrző ponton kellett áthaladni és 2 frissítő pontnál lehetett feltöltődni, ahol a szervezők vízzel és kis erőt adó falatokkal várták a túrázókat. A célban 1 tál meleg étel várta a fáradt, de csodálatos élményekkel teli résztvevőket, akik közül a szerencsések még ajándékban is részesülhettek a tombolahúzás alkalmával.

25.263 USD a projekt összköltségvetése, amelyből 14.916 USD a Lengyel Filantrópia Akadémia támogatása és 10.347 USD a helyi közösség hozzájárulása.

KÖSZÖNJÜK!