Bringázz az iskolába!

Aktív Udvarhely projektünk keretében január és február folyamán megvalósult a Bringázz az iskolába nevet viselő középiskolásoknak szóló biciklis oktatás elméleti szakasza.

A Szekler Teker képzett oktatói négy elméleti középiskola kilencedikes osztályaiban 240 diáknak tartottak osztályonként 2-2 óra elméleti képzést. Felmérés is készült arról, hogy a kilencedikesek körében hány diáknak van kerékpárja és azt milyen rendszerességgel használják iskolába járni.

Mint kiderült 88%-nak van saját kerékpárja, de csak 11%-uk használja azt iskolába járásra. Mintegy felének számításba sem jön a bicikli használata, mert vagy bentlakásban él vagy ingázó diák, vagy, mert közel lakik az iskolához, amiért a gyaloglás a legkézenfekvőbb megoldás. Az évfolyam 10%-a nem biciklizik a rossz közlekedési viszonyok miatt, 12%-a pedig valamilyen kényelmesebb megoldást választ az iskolába járásra.

A négy iskolában végzett felmérés szerint (Tamási Áron Elméleti Líceum, Benedek Elek Pedagógiai Líceum, Backamadarasi Kis Gergely Református Gimnázium és Palló Imre Művészeti Líceum) a 11 osztályból egy osztálynyi diák használja a kerékpárt iskolába járás céljából, és további egy osztálynyi diák használná a kerékpárt, ha a közlekedési viszonyok megfelelőek lennének.

A Szekler Teker szerint az oktatás hatására a jelenleg aktív kerékpáros diákok közlekedése gyakoribb lesz. Fel tudják készíteni a forgalomba való közlekedésre azokat is, akik a rossz közlekedési viszonyokra hivatkoznak.

A biciklivel magabiztosabban való közlekedés érdekében az elméleti oktatást március–április folyamán gyakorlati oktatás is követi, mely keretében a szabályos közlekedés mellett a forgalomban nélkülözhetetlen kerékpár kezelési technikákat gyakorolhatják majd a diákok.

 

By |2018-02-28T10:57:27+00:002018. február 28.|hírek|