Időpont: 2019. július 6., szombat 9:30 AM

Helyszín: Székelyudvarhely, a Budvár erdő alatti Csicser farm (46°17’27.9″N 25°16’55.4″E)

A verseny rövid leírása

MTB verseny a Budváron. A verseny a Budvár alatti Csicser farmról indul és ide is érkezik vissza. A versenytáv három körből áll. Egy versenykör 10 km-es, amelyet a versenyzők háromszor tehetnek meg. A versenyzők 120 p. szintidő alatt megkezdett köreiket fejezhetik be, így 2 óra áll a rendelkezésükre, hogy teljesítsék az első két kört, amely annak feltétele, hogy megkezdhessék harmadik körüket. A verseny-rangsor kategóriákon belül a megtett körök számának függvényében, illetve a megtett körökön belüli idősorrendben történik majd. A versenyzők minden kör után visszaérnek a Csicser farmhoz, ahol ismét áthaladnak a START kapu alatt és frissítőt vehetnek magukhoz, illetve eldönthetik amennyiben még szintidőn belül vannak (120 p.), hogy még folytatják-e a versenyt.

Díjak

Az első 100 online benevezőt „Budvár XC” pólóval ajándékozzuk meg. Első, második és harmadik díjakat osztunk 4 korosztályban, férfi és női kategóriában a következőképpen: 14-18 év (2001-2005-ben születettek) férfi/női, 19-29 év férfi/női (1990-2000-ben születettek), 30-45 év férfi/női (1974-1989-ben születettek), 45+ év férfi/női (1973-ban vagy korábban születettek). A korosztályba való besorolás a folyó évben betöltött kor figyelembe vételével történik. A rendezők fenn tarják annak a jogát, hogy saját szempontok alapján különdíjakat ítéljenek oda.

Program – 2019. július 6. szombat

 • 8:00 – 9:00 Helyszíni nevezés, rajtszámok és pólók átvétele, saját felelősségvállalási nyilatkozat kitöltése
 • 9:15 – 9:30 Verseny eligazítás, felsorakozás a rajthoz
 • 9:30 Verseny rajt
 • 13:00 A verseny zárása, eredményhirdetés és díjazás

Iratkozni lehet

 • online itt,
 • személyesen a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány irodájában (Székelyudvarhely, Kossuth u. 20 sz.) 9:00–16:00 órák között, legkésőbb július 4-ig (csütörtök),
 • a verseny helyszínén 8:00–9:00 órák között, ez esetben a benevezési díj egységesen 50 lej/versenyző.

Benevezési díj: 45 lej felnőtteknek, illetve 30 lej 18 éven aluliaknak

Befizetési lehetőségek:

 • online (bakkártyával) itt,
 • készpénzzel a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány irodájában (Székelyudvarhely, Kossuth u. 20 sz.) 9:00–16:00 órák között, legkésőbb július 4-ig (csütörtök),
 • a verseny helyszínén 8:00–9:00 órák között, ez esetben a benevezési díj egységesen 50 lej/versenyző.

Versenyszabályzat

A versenyzők egy 10 km hosszú és 240 hm szintkülönbségű versenykört kell megtegyenek szintidőn belül akár többször is. A versenykör kiinduló és érkező pontja a Csicser farm, ahol minden kör után a versenyzők az itt kijelölt frissítőponton frissíthetnek, majd tetszés szerint folytathatják egy további versenykör megtételét, amennyiben még a 120 perces szintidőn belül vannak.

Részvételi feltételek

 • a  14 és 18 év közötti résztvevők beiratkozása  csak szülői  vagy törvényes gyám írásbeli beleegyezésével elfogadott (aláírni csakis a helyszínen lehetséges)
 • minden versenyző saját felelősségére vállalja a Budvár XC rendezvényen való részvételt, figyelembe véve saját fizikai, szellemi képességeit, valamint a kerékpárja és sportfelszerelése műszaki állapotát
 • függetlenül, hogy online vagy helyszínen iratkozott, minden résztvevő köteles aláírni egy nyilatkozatot, melyben  vállalja a Budvár XC versennyel járó összes kockázatot. Ajánlott, hogy a résztvevők rendelkezzenek egy sportrendezvényekre érvényes baleset biztosítással.

Kötelező felszerelés

 • jó állapotban levő kerékpár, lehetőleg a verseny jellegének megfelelően felszerelve (kulacs, pótgumi, pompa, zsebszerszám stb.)
 • védősisak
 • versenyszám, chip a méréshez (a szervezők biztosítják)

Mindezek használata kötelező a verseny egész ideje alatt, úgy a rajt/cél részen, mint az összes ellenőrző pontnál. Bármelyik elem hiánya kizárást von maga után!

A rajtszám – a rajtszámokat, a résztvevők az iratkozásnál kapják kézhez, miután aláírták a felelősségi nyilatkozatot, befizették az iratkozási díjat. A versenyszámot a kerékpárra kell a kapott bilincsekkel rögzíteni. Tilos a számokat bármilyen módon megváltoztatni.

Ellenőrző pontok

A pályán kötelező ellenőrző pontok vannak, minden ott áthaladó résztvevő rajtszámát  feljegyezik a pályabírók.  Az ellenőrző pontokon kötelező az áthaladás. Ha valaki nem halad át egy ellenőrző ponton (függetlenül annak okától) az illető versenyzőt automatikusan kizárjuk a versenyből.

Veszélyzónák

A pálya terepjellegéből adódóan vannak veszélyes zónák, ahol pályabírók sárga zászlókkal figyelmeztetik a versenyzőket. Ezeken a szakaszokon kötelező a sebesség csökkentése, a fokozott figyelem, illetve tilos az előzés! Ezek nem figyelembe vétele ugyancsak automatikus kizárást jelent a versenyből.

Megállítás / A verseny feladása

A szervezők fenntartják annak jogát, hogy bárkit megállítsanak, kivonjanak a versenyből az alábbi esetekben:

 • a rajt után megsérült és állapota nem engedi meg a verseny folytatását
 • ha az illető résztvevő nem tart be valamilyen versenyszabályt, viselkedése zavaró, sértő versenytársaival szemben vagy a fair play elveinek ellentmond
 • rendkívüli esetekben

Minden résztvevő, aki (bármilyen okból kifolyólag) nem tudja, nem akarja folytatni a versenyt, köteles azonnal értesíteni a rendezőket a Rajtnál, valamelyik ellenőrző pontnál vagy rendkívüli esetben a versenyszám hátán található telefonszámon.

A feladás be nem jelentése egy keresési folyamat beindítását jelentheti, ebben az esetben a mentőcsapatok, hegyi mentők szolgáltatásának ellenértéke az érintett versenyzőt terheli.

A feladást a bírói lapon aláírással kell megerősítse az illető versenyző.

A visszavonulását a szervezők útbaigazítása szerint önerőből kell megoldja, kivétel képeznek azon  rendkívüli esetek, amikor a versenyző egészségi állapota ezt nem teszi lehetővé. Ezekben az esetekben lépnek közbe a mentő, hegyi mentő csapatok, akik biztosítják a versenyzők visszaszállítását a rajt-cél zónába, a sérülteket a  sürgősségi  betegellátó ponthoz.

13:00 óra után a verseny befejezettnek tekintett, a mentő, hegyi mentő csapatok visszavonulnak, az ellenőrző és frissítő  pontok megszűnnek. Ezután a  rendezők nem kötelesek  biztosítani semmiféle  támogatást a pályán maradt versenyzők számára.

A verseny támogatói

Melinda Impex, Küküllő Hotel, Coats Udvarhely, Amigo&Intercost, Lactis, Székelyudvarhely Önkormányzata, Merida Bike, Rajna Bike kerékpárüzlet és szerviz.

Ez a verseny a Mozduljunk ki! c. projekt része, melyet a Charles Stuart Mott Alapítvány támogatott 2019-ben
a Global Challenges Local Solutions program keretében, amit a lengyelországi Filantrópia Fejlesztéséért Akadémia valósított meg.

A szervező csapat

Élhető Udvarhely Munkacsoport: Szekler Teker Egyesület, Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány, Erdélyi Kárpát Egyesület Székelyudvarhelyi Osztálya, Feel Good Sportegyesület, Zöld Székelyföld Egyesület.

Társszervező: Székelyudvarhelyi Városi Sportklub.

Érdeklődni
rita@szka.org
0740-519 728
0744-665 841