Civil szervezet neve (magyar/román)
Arany Griff Rend Egyesület / Asociatia Arany Griff Rend
Tevékenységi terület
ifjúság, kultúra és hagyományőrzés, oktatás és kutatás, szabadidő – egészséges életmód és sporttevékenységek
Célcsoport(ok)
Minden korosztály, nemtől függetlenül
Alapítás éve
2013.
Küldetés
Elsősorban az erdélyi magyar és székely katonai hagyományokat ápoljuk, elevenítjük fel, másodsorban a korabeli udvari táncokat, ezért harcművészeti iskolát és reneszánsz tánciskolát alapítottunk. Székelyföldön és Erdélyben fellelhető falfreskók, régészeti leletek, források alapján rekonstruáljuk a középkori székely és magyar harcosok világát. Fontos számunkra a magyar történelem megismertetése minden korosztály számára, ezért hetente rendhagyó történelemórákat is tartunk. Célunk Erdélyben egy hagyományőrző mozgalom elindítása, mely kitűnően alkalmas történelmi hagyományaink ápolására, magyarságtudatunk megőrzésére, a fiatalság megtartására és a valós történelmi események megismerésére.
Fő programok
Erdélyi Seregszemle és Középkori Fesztivál (Székelyudvarhelyen), melyet hagyományos évente megrendezendő programmá akarjuk szervezni. Minden év augusztus első hétvégéjén lenne, melyre meghívást kapnak a magyar katonai hagyományőrző egyesületek. Rendhagyó történelemórák, középkori napok szervezése iskolákban - csak meghívásra, előre egyeztetett időpontban. Heraldika, páncél- és fegyvertörténet, reneszánsz tánctanítás, íjászoktatás és még vagy 20 különböző próba és izgalmas időutazás! Városnapokon, falunapokon bemutatók szervezése, megtartása. Hadi bemutatók, középkori kínzás - és orvoslás bemutató, boszorkányüldözés, reneszánsz táncbemutató, reneszánsz zenei koncert közül lehet választani.
Kiemelt eredmények, elismerések
Létrehoztuk saját honlapunkat, mely kezdőlapján a Székelyföldi Stúdió (Udvarhely) által forgatott, DUNA TV-ben is leadott jeleneteink, riportunk is fel van töltve. Két másik hagyományőrző csapattal Székelyzsombor várában találtunk ideális korhangulatot. kezdeményezésünkre újjáalakult a Riverenza nevű reneszánsz együttes, mely korábban Kolozsváron működött. Most az udvarhelyiek lehetnek büszkék e kezdeményezésre. Élő zenére fognak udvarhölgyeink és vitézeink táncot ropni, mely Európában is egyedülálló!
Ha szeretne jobban megismerni bennünket, jöjjön el:
A Baczkamadarasi Kiss Gergely Református Kollégium tornatermében tartjuk edzéseinket kedd-szerda 18.00-19.30 között. Az edzésen a tradicionális íjászat mellett a kardforgatás, lándzsahasználat, hajítófegyverek, birkózás mellett a pajzshasználatot lehet elsajátítani. Az iskola kórustermében pedig keddenként 17.00-18.00 reneszánsz tánciskola működik. Nemcsak a tánckultúra, hanem az etikett és viselettörténet is fontos számunkra. XV. századtól kezdve tanulunk történelmi táncokat. Repertoárunk: többféle branle, gavotte, gaillarde, pavane, spagnoletta, ungaresca, anello, hajdútánc, stb. Szerdánként szintén a Refiben 17.00-től rendhagyó történelemórára várunk, ahol a Magyar Királyság és a székely középkor története interaktív módon kerül szemünk elé. Ismerd meg valós történelmi gyökereidet!
Ha szeretné támogatni tevékenységünket, adományával segít, hogy
- katonai hagyományőrzéssel ismerkedhessen meg Gyermeke, sportolhat, művelődhet! - gyerekeik interaktív módon megismerjék a múltat, saját gyökereiket, önmagukat. Iskolákba elvisszük a korabeli fegyver- és öltözékrekonstrukciókat. Kitűnő pedagógusok rendhagyó történelemórákat tartanak, igazi időutazás! - igazi csatajelenetek legyenek a várainkban, erődtemplomainkban. Udvarhölgyek lejtenek rég elfeledett táncokat, s büszkeség tölti el Önt, mikor dobjaink ritmusára a hajdanvolt rettegett székely harcosok megjelennek, s megemlékezünk a nyertes csatáinkról. - a kísérleti régészet meghonosodjon Székelyföldön. Múzeumaink vitrinjeiből előlépnek a tárgyak, újjáélesztjük őket, s rekonstruáljuk azokat. Kipróbálhatja a városnapokon milyen kardokat forgattak eleink, asszonyaink milyen ételeket ettek, s főztek több száz évvel ezelőtt. - egyre korhűbb, profibb felszerelésünk legyen

Szervezet adatai

Adóazonosító szám (CUI)
31544770
Bankszámlaszám
RO83OTPV261000734835RO01
Bank neve
OTP BANK Romania
Kapcsolattartó személy neve
Sashalmi-Fekete Tamás
Telefonszám
0746-034-447
Iroda/munkapont címe
Székelyudvarhely, Kiss Gergely u. 70.
Szervezet logója