Civil szervezet neve (magyar/román)
Asociatia KASZAJ Kulturális Egyesület
Tevékenységi terület
ifjúság, kultúra és hagyományőrzés, közösségfejlesztés, oktatás és kutatás, Kulturális/Ifjusági
Célcsoport(ok)
A népzenét és néptáncot kedvelők köre
Alapítás éve
2013
Küldetés
Népzenei hagyományaink megismerése, elsajátítása és gyakorlása minden másnál jobban szolgálja az újabb nemzedékek közösséggé szervezését, anyanyelvi képességeiket és nyitottságukat a saját, illetve más nemzetiségek kultúrája felé. A ma élő táncház élménye mozgásba lendítette a saját gyökereik iránt érdeklődő városi fiatalok fantáziáját, amikor az addig alig ismert dallamok érzelmekkel telítődtek. Egyesületünk rendezvényei nevelő szerepet töltenek be, ráadásul ezek a fiatalok úgy sajátíthatják el az identitásunkat meghatározó népi kultúra elemeit, alapjait, hogy annak minden pillanata élmény számukra, így ismerkednek népünk szellemi, tárgyi értékeivel. Székelyudvarhely magyar nyelvű művelődési életéhez egyesületünk a legjobban minőségi munkával járulhat hozzá.
Fő programok
A SZÉKELYUDVARHELYI TÁNCHÁZ BEMUTATÁSA 2012 októberében kezdtük el a rendszeres Táncház szervezését, több változtatást is eszközölve az addigi táncházakhoz képest: 1. Új állandó zenekar megfogadása a táncházba. Csíkszeredából azóta is állandó táncházzenekarunk a Kedves együttes, akik hetente több táncrendet is elmuzsikálnak. 2. A Kaszaj együttes minden héten a tánctanítás után moldvai zenét muzsikál és táncokat oktat. 3. Szintén újdonság minden héten népdaloktatás is történik 4. A rendszeres táncházakat nagyon széles körben népszerűsítsük, hogy minél több potenciális érdeklődőt megszólíthassunk: helyi rádiók, újságok, televízió és több internetes csatorna. 5. 4-5 tematikus táncházat szervezünk egy év alatt: farsangi-, húsvéti, viseletes-, karácsonyi táncház. Egyrészt a fenti újdonságoknak, másrészt a szervező csapat, a zenekarok és nem utolsó sorban a két táncoktató – Boros Béla és Hilda – kitartó és komoly munkájának köszönhetően 2013-ra sikerült Erdély (talán) egyik legjobb rendszeres táncházát megvalósítani, ahol az átlag 40-50 résztvevőtől eljutottunk a 90-100 átlagos résztvevőig (de több táncházban is meghaladtuk a 130-140 -es létszámot). Mindezt pedig 25-26 alkalommal egy naptári év alatt. A SZÉKELYUDVARHELYI ZENÉSZKÉPZÉS BEMUTATÁSA A székelyudvarhelyi zenészképzés ötletét egy hiány szülte: más jelentős városokkal ellentétben (Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely, Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy) ahol számottevő a népzenészek, népzene együttesek száma, városunkban ezen a téren jelentős a hiány. Jelenleg egyetlen népzene együttes létezik: a Kaszaj együttes, aki az erdélyi táncházmuzsika egy apró szeletét zenéli: gyimesi és moldvai zenét. Ezért láttuk nagyon nagy szükségét a népzeneoktatásnak, népzenélésnek a meghonosítását városunkban. Szeretnénk pár év alatt kinevelni egy (vagy akár több) népzene együttest. Az oktatás 2013 október 2.-án 43 résztvevővel indult el, heti rendszerességgel. Az oktatáson résztvevők legnagyobb része egyéni foglalkozáson vesz részt, néhány esetben két tanítvánnyal van közös foglalkozás. Az oktatási év nagyjából megegyezik az iskolai tanévvel: 2013 októbere és 2014 júniusa között összesen 34 héten történik oktatás. Tevékenységek: elméleti és hangszeres zeneoktatás. A résztvevők megismerhetik Erdély különböző tájegységeinek zenéit. Oktatók: Román Hunor – hegedű, Kedves Botond – brácsa, Bíró Imre – nagybőgő, Orendi István – pásztorfurulya.
Kiemelt eredmények, elismerések
Eredmények: A Kaszaj Egyesület által szervezett Udvarhelyi Táncház jelenleg Erdély legsikeresebb és legnépszerűbb rendszeres táncháza.
Ha szeretne jobban megismerni bennünket, jöjjön el:
Csütörtökönként este 20 órától kezdődő Táncházba. Helyszín Székelyudvarhelyi Művelődési Ház
Ha szeretné támogatni tevékenységünket, adományával segít, hogy
... kulturális értékeinket megőrizzük és továbbadjuk ... megismertessük és megtanítsuk a népi muzsikát a zenekedvelőkkel ... alternatív szórakozási lehetőséget biztosítsunk a népzene és néptánckedvelőinek

Szervezet adatai

Adóazonosító szám (CUI)
31349273
Bankszámlaszám
RO66BTRLRONCRT0201152801
Bank neve
Banka Transilvania
Kapcsolattartó személy neve
Orendi István
Telefonszám
0749142615
Iroda/munkapont címe
Székelyudvarhely
Szervezet logója