Civil szervezet neve (magyar/román)
Gyepesért Egyesulet Asociatia Gyepesért
Tevékenységi terület
ifjúság, kultúra és hagyományőrzés, közösségfejlesztés, környezetvédelem, oktatás és kutatás, szabadidő – egészséges életmód és sporttevékenységek
Célcsoport(ok)
ifjúság, nőszövetség , a falu közössége
Alapítás éve
2011 január
Küldetés
Folyamatos képzések az ifjakkal, megőrizni hagyományainkat és ápolni.Minél több embert bevonni a közösségi munkákba. Visszaállítani a régi kaláka hangulatot és a közös munkákat.
Fő programok
Turizmust képzelünk el. Olyan formában, hogy rendelkezünk 14 férőhelyes hálószobákkal és egy nagy teremmel. A turistákat a helyi jellegű kajákkal szolgálnánk ki. Vásárolhatnak a Közösségi Házban készülő termékekből ajándék tárgyakat pl. házi áldás, örök naptár, szervétet, rongyszőnyeget, teafüvet, lekvárokat, amelyeket a faluban készítünk, sajtot vajat. Elvinnők székértúrára akár Homoródfürdőre az erdőn. Részt vehetnek fejésen, kipróbálhatják ők is. Részt vehetnek sajt készítésen, begyűjthetik a tojást. Jelenleg vízhiánnyal küszködünk, de rövid időn belül megoldódik. Célunk, hogy a helyi termelők ne veszítsék el a kedvüket a gazdálkodástól. Jelenleg 1 lej 1 liter tej ára, nevetséges, és a falunk lakóinak nagy része ebből él, keserves munkával. Ez egy lassú folyamat, de hála Istennek elindultunk az úton, és bízom benne, hogy fognak támogatni a testvértelepülés tagjai is. Fejlődésre is szükségünk van a kivitelezéshez részünkről.
Kiemelt eredmények, elismerések
Fuss Neki adománygyűjtési akció, 2012-ben 2013-ban szövőkeretet készítettünk és szövéshez alapanyagot vásároltunk, A Harvest Hope által nyertünk pályázatot 2011-ben Közösségi központ kialakítása Gyepesben címmel, 2012-ben Képzések ifjaknak, nőknek, 5 fiú méhészképzést végzett, asszonyok, lányok bútorfestést tanultak és szövést. Megfestettük a Közösségi Házunkba pályázatból nyert régi stílusú sarokpadjainkat, saroktékát és asztalt. Előadássorozatokat tartottunk, meghívtunk családorvost, lelkigondozót, mentálhigiéniás szakembert. Részt vettünk 2010-től minden ősszel a Civitas által szervezett Gyümölcsfesztiválon. Minden évben részt veszünk az Unitárius Nőszövetség szervezésében a köri és az országos találkozókon. Egy hónapja alakult énekkarunk, vegyesen ifjakkal és a szomszédfalusi remeteiekkel közösen. Egykori gyepesi zenész, kántor segítségével Cseke Elek személyében, aki régi népdalokra tanítja az arra vágyókat. Nagyon jól működő testvérkapcsolatunk van, hálásak vagyunk nekik, mert 2010-ben ők ültették el a magot a mi fejünkbe. Hálásak vagyunk minden jó ismerősnek, minden embernek, akik segítettek bármivel.
Ha szeretne jobban megismerni bennünket, jöjjön el:
Gyepesben
Ha szeretné támogatni tevékenységünket, adományával segít, hogy
Minél többen gazdagodjunk e csodálatos élet szépségeivel, hagyományaival, értékeivel, csodálatos csendes környezetünkkel. Hogy mindenki megtalálja saját elképzeléseit mai rohanó világunkba. Meglelje lelki békéjét, és higgye el mindenki magáról, hogy értékes egyszeri és megismételhetetlen csoda.

Szervezet adatai

Adóazonosító szám (CUI)
28028710
Bankszámlaszám
RO20RNCB0156120747140001
Bank neve
BCR
Kapcsolattartó személy neve
Cseke Irén Enikö
Telefonszám
0746830671
Iroda/munkapont címe
Gyepesért Egyesület 84, Hargita megye – 537182
Szervezet logója