Civil szervezet neve (magyar/román)
KRIZA JÁNOS ISKOLAALAPÍTVÁNY / FUNDAȚIA KRIZA JÁNOS
Tevékenységi terület
kultúra és hagyományőrzés
Célcsoport(ok)
AZ ISKOLA TANULÓI, A FALU HAGYOMÁNYAI IRÁNT ÉRDEKLŐDŐ FELNŐTTEK
Alapítás éve
1995
Küldetés
Tudjuk, hogy a népi a maga egyszerűségében, tisztaságában és alkotóerejében felülmúlhatatlan. Hisszük, hogy megismertetve a fiatal nemzedékkel népünk igazi múltját, ráébresztjük jelenünk gyötrelmes vergődésére és ily irányba haladva tovább, homályos jövőjére. Bízunk abban, hogy gyermekeinkben megvan még a hajdani népélet szépségei iránti fogékonyság, s azt kellőképpen kamatoztatva, a múlt ismeretének birtokában, népi szellemiségünk felélesztését célzó munkánk eredményes lesz. És bízunk abban is, hogy gyermekeinkben tudatosítani lehet azt az örök igazságot, mely szerint csak annak a népnek van jelene és lesz jövője, amelyik ismeri és értékeli múltját.
Fő programok
Legnagyobb megvalósításunk egy tönkrement parasztháznak a felújítása és tájházzá való berendezése a 2000-2005-ös időszakban. A tájházavató ünnepség 2005-ben volt, tudományos ülésszakkal és díszelőadással. Meghívottaink között volt Beder Tibor akkori főtanfelügyelő, Lőrincz György író, Haáz Sándor zenetanár, Bodó Levente szobrászművész és még sokan mások. A parasztház felújításához pályázati úton anyagi támogatást kaptunk a megyei tanácstól és a Forrásközponttól. Sok munkát önkéntesekkel végeztünk. A faluból elszármazott Both Pálné adományából 2012-ben egy színt alakítottunk ki a gyűjtött mezőgazdasági gépeknek. A Fuss neki! pályázaton való részvételünknek köszönhetően az iskola sporteszköztárának bővítését végeztük. Itt még van teendőnk, a pályázást folytatni fogjuk. Támogatóink a szülők és a pedagógusok. A Tájházak napja akcióban s részt veszünk, önkéntesként a falu lelkes mesteremberei vesznek részt.
Kiemelt eredmények, elismerések
Eredménynek tekintünk minden egyes kis megvalósítást: a tájház fenntartását, rendezését, megmutatását az érdeklődőknek. Eredménynek értékeljük, ha a gyermekek felismerik a régi használati tárgyakat, vagy tudják is azok használatát. Eredmény az is, hogy közösségi munkára, együttműködésre foghatjuk a tanulóinkat. És nagy eredmény az, hogy önkéntes munkára hajlandó gyermekeket is sikerül nevelni. Hivatalos elismerést nem kaptunk, a dicséretnek örülünk és tovább végezzük a munkát.
Ha szeretne jobban megismerni bennünket, jöjjön el:
Az alapítványi munka az iskolai munkánkat segíti, ezért a Kriza János Általános Iskolába fogadjuk vendégeinket. Az iskola Kápolnásfaluban a 351 házszám alatt működik. Tanítási idő 8 - 15 óra között van. Látogatható munkanapokon (sokszor szombaton vagy vasárnap is van rendezvényünk) 8-18 óra között. Legközelebb az Iskola másképp héten (április 18-22) tartunk több olyan rendezvényt, amely a hagyományőrzést, a nemzeti öntudat erősítését szolgálja.
Ha szeretné támogatni tevékenységünket, adományával segít, hogy
A szerzett adományokkal a hagyományőrzést erősítjük, a tájházi anyagot tartósítjuk, az óvodás és iskolás gyermekek hagyományőrzési tevékenységét segítjük.

Szervezet adatai

Adóazonosító szám (CUI)
7565452
Bankszámlaszám
RO17RNCB0156016339310001
Bank neve
Banca Comercială Română
Kapcsolattartó személy neve
Bálint Irma
Telefonszám
0266247511, 0757041259
Iroda/munkapont címe
Kápolnásfalu Fő út 351 szám
Szervezet logója