Lezárult a Digitális Kaláka kétlépcsős pályázati program első szakasza. Olyan helyi közösséget érintő problémával, helyzetleírással lehetett pályázni, amelyre digitális megoldást várunk.

15 ötlet érkezett be, ebből 7 magánszemélyektől, 8 pedig a következő intézményektől és civil szervezetektől: Agora – Fenntarható Fejlesztés Munkacsoport, ErGo Egyesület, Kováts István Fotóarchívum Egyesület, Orbán Balázs Fotóklub, Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány és Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

Az előzetes elbírálást követően 10 ötlet kerül tovább a pályázat második fordulójába, amelyek a következő témákat érintik: természetismeret, adományozói szoftver, tömegközlekedés optimalizálás, gazdasággyorsítás, erőforrás megosztás, közösségen belüli tudás megosztás, forgalomoptimalizálás, környezettudatos és egészséges életmód, turisztika és helytörténet, sportolásra ösztönzés.

A pályázati program második fordulójában a közzé tett ötletekhez 4 fős IT-s csapatok jelentkezését várjuk, akik június 22–24. között egy 48 órás hackathon keretében prototípusokat készítenek, megoldási javaslatokat a beérkezett pályázatokra. Ez a kiírás április első felében kerül majd meghirdetésre, amire nem csak Udvarhelyszékről lehet jelentkezni.

 

A Városi Kaláka program idén a Közösségi Alapítvány és a Polgármesteri Hivatal együttműködésében eszközökkel, anyagokkal segíti a közösségi terek kialakítását, átalakítását, felújítását.

A felhívásra 2 pályázat érkezett be Kaláka egy színesebb versenypályáért és Színt viszünk az inkubátorházba címekkel. A Csicser Lovarda közmunkával szeretné elkészíteni a Régió Bajnokság II. fordulójára szánt versenypályát és akadályokat a díjugráshoz, míg a Harghita Business Center egy tetőtéri, innovatív közösségi teret szeretne kialakítani és motivációs üzenetekkel díszíteni az épületet, amelyben a startupperek dolgoznak.

Mindkét pályázat pozitív elbírálásban részesült. A projektek 2018. május 7. és október 1. között valósulnak meg.