A hétköznapi életviteledben, ügyeid intézésében, közösségi munkádban úgy érzed, hogy a digitalizáció sokat segítene? Átláthatóbbá, hatékonyabbá válhatna ezáltal sokminden? Már többször eszedbe jutott, hogy egy jó szoftver pofon egyszerűvé tenné az előbbre lépést?

Ha a válaszod erre IGEN, akkor ez a kiírás neked szól!

Mindennap azt hallod, hogy a technológiai fejlődés exponenciális üteme teljesen megváltoztatja életünket, de közben úgy látod, hogy a térségünknek még sokat kellene fejlődnie ebből a szempontból? Úgy érzed, hogy ötleteid is lennének olyan számítástechnikai megoldásokra, amelyek kényelmesebbé tehetnék mindennapjainkat, hatékonyabbá tehetnék munkánkat.

Itt az ideje, hogy megtedd az első lépéseket az ötleteid kivitelezésének irányába!

 

A Közösségi Alapítvány (SZKA), a U-Hub Udvarhelyszéki IT&C Közösség és Székelyudvarhely Megyei Jogú Város karöltve egy újszerű kezdeményezéssel, rendezvénnyel készül: ez a Digitális Kaláka, a székelyudvarhelyi hackathon.

A számítástechnikai vetélkedő keretében IT szakemberek 48 órás intenzív önkéntes munkával olyan prototípusokat készítenek el, amelyek az udvarhelyszéki közösségi problémák hatékonyabb kezelését teszik lehetővé, a régió technológiai fejlesztését célozzák, helyi kihívásokra adnak digitális megoldásokat.

 

KIK PÁLYÁZHATNAK ÖTLETEKKEL?

Magánszemélyek, kezdeményezési csoportok, civil szervezetek, akik Udvarhelyszéken működnek, vagy tevékenységük érinti ezt a területet.

 

MIÉRT ÉRI MEG PÁLYÁZNI?

A szoftverfejlesztés nem olcsó mulatság, így jelentős támogatást jelent egy fejlesztőcsapat 48 órás önkéntes munkája. Persze, kész termék nem készülhet el ennyi idő alatt, de működőképes prototípus igen. És egy ilyennel már könnyebb továbblépni: támogatást, finanszírozást lehet találni a kivitelezéshez, kiindulópontként lehet használni a továbbfejlesztéshez. Az eseményen kiépített kapcsolatok az IT szakemberekkel szintén sokat segíthetnek ebben.

 

MIVEL ÉS HOGYAN LEHET PÁLYÁZNI?

A helyi közösséget érintő olyan probléma- illetve helyzetleírással, amelyre digitális megoldást várunk.

FONTOS kiemelnünk, hogy ne egy egyszerű honlap elkészítésére gondoljunk, hanem komolyabb technológiai kihívást jelentő problémára, amelynek megoldásához összetettebb számítástechnikai rendszerek szükségesek.

A probléma felvetésénél ne konkretizáljuk túlságosan a megoldásként várt rendszer felépítését és működését. Próbáljunk általános leírást adni ötleteinkről, teret hagyva a fejlesztőcsapatok kreativitásának. Egy-egy ötlet kivitelezésén több csapat is dolgozhat majd, így több innovatív javaslat születhet a megoldásra.

 

Javasolhatunk például IoT rendszereken alapuló smartcity megoldásokat, mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszereket, újszerű mobilalkalmazásokat stb.

 

Pályázni egy online űrlap kitöltésével lehet itt.

Határidő: 2018. március 26. éjfélig lehet kitölteni és elküldeni az űrlapot.

 

KIK ÉS MI ALAPJÁN DÖNTENEK?

A beérkezett ötleteket, javaslatokat egy elbíráló bizottság értékeli a következő kritériumok alapján:

  • Mennyire alkalmas az ötlet egy hackathon típusú versenyre való kiírásra? (Meg lehet valósítani egy prototípust 48 óra alatt? Szakmai kihívásként elegendő motivációt szolgáltat a fejlesztők számára?)
  • Összhangban van az ötlet a verseny szellemiségével és tematikájával? (Helyi problémákat érint? A közösséget szolgálja? Nem elsődlegesek az üzleti célok a megfogalmazásában?)
  • Mennyire újszerű, innovatív az ötlet?
  • Mennyire lenne hasznos a megoldás a közösség számára?
  • Milyenek az esélyek a továbbfejlesztésre, későbbi kiadásra, üzembehelyezésre?

 

Az elbíráló bizottság 2018. március 30-án eredményt hirdet a döntéséről.

 

MI KÖVETKEZIK EZUTÁN?

  • április 9-én az elbíráló bizottság által elfogadott problémák/ötletek listáját közzétesszük és IT szakemberekből álló 4 fős csapatok jelentkezését várjuk, akiknek megtetszik 1-2 téma és szívesen dolgoznának a megoldás-javaslatokon. Határidő: május 21.
  • május 28–31. között kiértesítjük az „ötletgazdákat”, akik mellé csapatok sorakoztak
  • június 22-24. között sor kerül a Digitális Kalákára
  • június 24-én a kidolgozott prototípusokat a csapatok bemutatják. Ezeket szakmai zsűri értékeli és az első 3 legjobbat díjazza is.
  • a Digitális Kaláka keretében elkészült minden pályaművet/prototípust egy nyílt helyen bárki számára elérhetővé tesszük.

 


A program szervezői:

   

 


Kalandra fel!

 További információkat kérni és érdeklődni a következő elérhetőségeken lehet: szka@szka.org