Az Unitárius Kaláka program 2011-ben indult. Célja erdélyi unitárius vidéki közösségek fejlesztése (közösségépítés, a helyi közösség kezdeményezésének és együttműködésének az ösztönzése és támogatása).

A projekt a közösségről és a közösségnek kell, szóljon. A projekt nem kell kötelezően vallási alapokon álljon, de magába kell, foglalja a helyi unitárius közösség bevonását.

Olyan projektek kapnak támogatást, amelyek megfelelnek a következő szempontoknak: közösségi döntésen alapulnak, valós helyi szükségletre, igényre adnak választ, partnerségeken, együttműködéseken alapulnak (aktívan bevonva a helyi közösséget, helyi civil szervezeteket, intézményeket, vállalkozásokat), jelentős mértékben mozgósítanak önkénteseket és helyi erőforrásokat, biztosítani tudják a projekt hosszú távú fennmaradását a támogatást követően is, illetve jelentős változást hoznak a közösség életébe.

Évente 1 alkalommal hirdetünk pályázatot. A beérkező pályázatokról egy bizottság dönt. A nyertes civil szervezetek alapot gyűjtenek az SZKA által működtetett www.give-get-do.ro online adománygyűjtő portálon. A gyűjtött összeget megduplázza az amerikai partner és ezt a végösszeget fordíthatja a civil szervezet a projekt megvalósítására.

 

A program fő támogatója az Amerikai Egyesült Államokbeli Unitarian Kaláka.

 

Eddig 50 projekt részesült támogatásban, összesen 454.485 lejjel, 1.420 önkéntes vett részt a projektek megvalósításában, akik 13.076 önkéntes munkaórát dolgoztak le.

„Számításaink szerint munkánkkal legalább 40-50 évre biztosítottuk a templomnak – mint szent helynek, de mint közösségi térnek is – a használhatóságát. Most már csak arra kell törekednünk, hogy a hátralévő munkát befejezve, lélekkel és hittel töltsük meg azt.”

Sipos László, Firtos Lova Ébredő Gondviselés Egyesület