Városi Kaláka

Városi Kaláka 2017-02-25T15:18:07+00:00

A kaláka, az önkéntesen végzett kölcsönös segítségnyújtás a múltban szervesen hozzátartozott a közösség életéhez.

2008-ban az SzKA úgy döntött, újjáéleszti ezt a hagyományt és több mint 120 önkéntes segítségével kisebb játszóterek felújításába fogott.

2009-re a program már nagyobb lett. Tavasszal a közösség segítségét kértük, hogy döntsék el, mi legyen a sorsa a Dávid Ferenc téren (Bethlen negyedi parkban) levő nem működő szökőkútnak. Több mint 5.000 szavazatot gyűjtöttünk össze két kérdőívezés során és elkezdtük a munkát egy tervezőirodával, ezzel párhuzamosan megkezdődött a szükséges pénzalap megteremtése.
Ősszel az SzKA egy másik lakossági igénynek tett eleget és megszervezte az a Tábor negyedi sportpálya újjáépítését partnerségben a Polgármesteri Hivatallal. A pálya körüli kerítés felhúzásában 70 önkéntes kalákázott, a beruházás értéke: 52.000 lej.

2010 tavaszán a város négy helyszínén a lakóbizottságokkal közösen szerveztük meg a Városi Kalákát. Ősszel a Bethlen negyedi sportpálya újraaszfaltozására került sor a Polgármesteri Hivatal, valamint a Matrita gyár segítségével. A Téglavetők utcában, az ottani lakószövetség kezdeményezésére felújították és bekerítették a tömbházak közötti játszóteret, amit az Alapítvány 3.000 lejjel támogatott. 2010-ben 350 önkéntes kapcsolódott be a Városi Kalákába és 55.000 lejt fordítottunk a tervek megvalósítására.

2011–2012-ben a Szabók utcai játszóteret alakítottuk át felnőtt sportteleppé partnerségben a Polgármesteri Hivatallal. A Bethlen negyed-i játszótér helyére egy kültéri fitnesz pályát építettünk, sporteszközökkel, padokkal, fákkal. A térátalakításon egy kilenc tagból álló önkéntes csoport dolgozott, a kalákán több mint száz önkéntes vett részt, a beruházás értéke több mint 55.000 lej.

2013-ban az eddigi Városi Kaláka programunk legkiemelkedőbb projektje a Jézus kápolna körüli térrendezésre került sor. A város bejáratánál lévő kedves épület körüli térrendezésnél segítségünkre voltak a Székelyudvarhelyi Alkotó Csoport önkéntesei, valamint az a több mint 80 kalákázó, akikkel elültettük a 60 darab facsemetét és cserjét. A terület szélére padokat és szemetesládákat helyeztünk el. Partnerünk volt az Udvarhelyi Híradó napilap, a Polgármesteri Hivatal, valamint az a sikeres pályázat, amit a Raiffeisen Bank kiírásán a közösség szavazatai segítségével nyertünk. Összesen 50.000 lejt fordítottunk a tervek megvalósítására.


A Városi Kalákával újraélesztettünk egy hagyományt és ennek köszönhetően megismerhetjük a közösen végzett munka örömét.
A támogatók és az önkéntesek meggyőződhettek arról, hogy az igazi változás megvalósítása tényleg csak tőlünk függ.