Vidéki közösségfejlesztés Alcsíkon

Vidéki közösségfejlesztés Alcsíkon 2014-03-20T11:49:13+00:00

2011–2012

Sajátos felkérés eredményeképpen indult el e projektünk, melynek célja, hogy különböző közösségfejlesztési folyamatokat indítsunk el Alcsík térség multikulturális közösségeiben. Számos tényező figyelembevétele alapján három települést választottunk ki a térségből. Az egyik gazdaságilag virágzó és jól integrálta a roma közösséget, a másik a vidéki térségre jellemző gazdasági tevékenységeket folytat: fakitermelés, állattartás. Ez esetben kevésbé sikerült integrálni a helyi roma közösséget, de gazdaságilag stabil a falu. A harmadik egy igazi iparosítás utáni közösség, melyben éles a feszültség a magyar és a roma közösség között.

E projekt célja, hogy a SzKA vezetésével egy éves kísérletet tegyünk arra, hogy a közösségfejlesztés különböző technikáit alkalmazva olyan közösségekben, ahol különböző etnikai csoportok között már rég húzódó konfliktusok vannak, lehet-e gyümölcsöző és mindenkit érintő, bekapcsoló beszélgetést, együttműködést elindítani.
Szociológusok bevonásával felmérés készült a közösségekben, interjúk készültek a helyi közösség tagjaival annak érdekében, hogy láthatóvá váljanak a meghatározó érdekek, szükségletek és potenciális projektötletek.
A sikeres előmunkálatoknak és a támogató elkötelezettségének köszönhetően a folyamat folytatódott.

2012–2013

Ebben az időszakban a helyi közösségek által kidolgozot projektek támogatására és monitorizálására került sor. Kiemelt szempont volt, hogy olyan helyi kezdeményezések elindulását támogassuk, amelyek a roma és a magyar lakosság közeledését és együttműködését segítik. Érdekes módon a közösségek többnyire gyermekeknek és fiataloknak szóló közös program szervezése mellett döntöttek.
A támogató kezdeményezésére tapasztalatcserén is részt vettünk, melyen közép-keleteurópa hasonló vegyes etnikumú közösségeiben végzett fejlesztő munkákat ismerhettünk meg.

2013–2014

Ebben az időszakban két vidéki közösségben, Csíkszentkirályon és Csíkszentsimonban folytattuk közösségépítő munkánkat. A két településen a következő tevékenységekre került sor:

Csíkszentsimon

  • gyermekeknek multikulturális nyári tábor szervezése;
  • kézműves műhely kialakításának előkészítő munkálatai.

 

Csíkszentkirály

  • higiéniai felkészítőt és kézműves foglalkozásokat felölelő nyári tábor roma és magyar gyermekeknek;
  • kézműves foglalkozások roma és magyar gyermekeknek.

 

November 28. – december 1. időszakban a két közösség képviselőiből álló 15 fős csapat magyarországi tanulmányúton vett részt, amely keretében Eger és környéke, Esztergom, Bátonyterenye, valamint Rozsály településeken szociális kérdésekben jártas szervezeteket, valamint szociális vállalkozás alapú projekteket sikerült meglátogatni.

Emellett mindkét településen szociális vállalkozások elindításán, ezekbe való bekapcsolódásokon munkálkodtunk.

Támogató:
ERSTE Alapítvány

logo-erste