YouthBank

YouthBank 2017-02-25T16:19:29+00:00

A YouthBank középiskolás fiataloknak szóló önkéntes program, mely közösségi részvételre tanítja a felnövekvő generációt.

A program 2009-ben indult városunkban, ekkor lépett be az országos programba az SZKA, mint a helyi YouthBank gazdaszervezete. A program fő célja a fiatalok felelősségvállalásra, közösségi részvételre való nevelése. A YouthBank lehetőséget kínál a fiataloknak belekóstolni az adománygyűjtésbe és annak hatékony elosztásába.

A tíz hónapot felölelő program szeptembertől júniusig, három fő fázisban zajlik le:

 1. A 10-12 fős középiskolás csapat feladata, hogy saját ötletek, adománygyűjtő tervek alapján egy 1.250 eurós pénzalapot gyűjtsön össze. Ezt az összeget duplázza meg valamely szervezet (bank, vállalkozás, civil szervezet, városvezetés).
 2. Az összegyűjtött és megduplázott összeget a fiatal Youthbankárok kipályáztatják középiskolások számára, akik ezáltal közösségi rendezvényeiket, programjaikat valósíthatják meg. Az elmúlt négy évben 28 – diákok által benyújtott – pályázat támogatására került sor e program keretében. A sikeresen megvalósuló projektek között sor került például a székelyszentléleki kultúrotthon parkosítására, streetball bajonokság, kulturális est, futbal bajnokságok, környezetvédelmi és egyéb kulturális vetélkedők megszervezésére.
 3. A támogatott projektek monitorizálása: az SzKA és a pályázók gazdaszervezete együttműködve végigköveti és segíti a finanszírozott projektek sikeres megvalósulását.

A YouthBank forrásoldalát a fiatalok teremtik meg, a pályázatokat ők bírálják el, mindez olyan tapasztalatot jelent, ami segíti az önkénteseket a pályaválasztásban, álláskeresésben, továbbá hozzájárul a fiatalok közösséggé kovácsolásához. A Youthbankárokat az SzKA képzések keretében készíti fel, hogy helyt tudjanak állni az egyes munkafázisokban.

 


Országos partner:

arc_logo

Milyen feladatok várnak egy YouthBank önkéntesre?

Csapattársaiddal együtt egy pénzalapot hoztok létre, melyből később középiskolások által megtervezett és kivitelezett projekteket fogtok támogatni. Ahhoz, hogy hatékonyak legyetek mindebben, képzésben és tanácsadásban fogtok részesülni és több helyi intézmény is támogatni fog benneteket.

A program lépései 2015–2016

2015 október
Az önkéntesek kiválasztása és képzése: 5-7 székelyudvarhelyi szak- és középiskolás fiatalt fogunk kiválasztani (interjú: október 12., 15 óra), olyan személyes készségek mint a: motiváció, elkötelezettség, kezdeményező-, vezetői készség, csapatszellem alapján. Október 23–24./30–31.-én a kiválasztott fiatalok részt vesznek a YouthBank felkészítőjén, ahol megismerkedhettek a program alapértékeivel, illetve megtervezzük az adománygyűjtő kampányt.


2015 október-november-december–2016 január
Az adománygyűjtő kampány levezetése.


2016 február–március
Az összegyűlt összeg meghirdetése középiskolások számára. Az iskolák diákjai benyújtják pályázataikat, majd elbíráljuk azokat.


2016 április–május
Projektek kivitelezése és monitorizálása a YouthBank Udvarhely csapat által.


2016 június
A program lezárása és kiértékelése.
Nyári tábor közösen az ország többi YouthBank csapatával.

Miért jó önkéntesnek lenni?

„Az én véleményem a YouthBankról csupa pozitívum. Én nagyon szeretek »youthbankerkedni«, mert úgy érzem, én is aktív és fontos része lehetek ennek a csöpp városnak, Udvarhelynek. Úgy érzem, hogy tehetek azért, hogy támogassam a fiatalok kezdeményezéseit. Emellett bepillantást nyerhetek a pályázatok világába, ami nekem nagyon fontos, mert ezt a képességet felhasználhatom az Udvarhelyi Fiatal Fotósklub életében is. Természetesen mindezt egy vidám és pozitív csapatban, ahol jól érezhetem magam.
Köszönöm, hogy a részese lehetek!”
Tornai Szilárd, YouthBank csapattag, 2013–15

 

„A YouthBank-ben önkénteskedni elsősorban azért jó, mert látható eredményei vannak. Fiatal csapatok terveit segítjük megvalósítani és csodás érzés ennek részese lenni. Másodsorban, mert egy összetartó csapat tagja lehetsz, akikkel öröm együtt dolgozni.”
Kertész Norbert, YouthBank csapattag, 2013–14

 

Mi is tulajdonképpen a Youth Bank? Elsősorban, a YouthBank egy csapat, amely szeretne tenni valamit a saját környezetéért. Ha valaki youthbankár, akkor támogatja a fiatalokat, a várost. Részt venni ebben a programban számomra egy óriási lehetőség, beleláthatok a civil szférába, a pályázatok világába. Azáltal, hogy részt veszek a programban, egy aktív diákká válok, törekszem fejleszteni a helyi közösséget, megoldani az esetleges problémákat.
Vladár Tünde, YouthBank önkéntes, 2013–14

 

„Youthbankárnak lenni egyrészt felelősség, de egyben nagyon jó szórakozás is. Végre kipróbálhatjuk magunkat olyan dolgokban, ami rendszerint “a felnőttek dolga”. Megérted, hogy miről is magyaráz a vállalkozás tanár. Én a YouthBanknek köszönhetően sok tapasztalattal és élménnyel gazdagodtam, biztos, hogy maradok a csapat része. Itt tanultam meg azt is, hogy a szorgalomnak és kitartásnak igenis lesz gyümölcse és az eredményesség nem a csapat létszámától függ. Fel kell nőnünk az adódó problémákhoz és meg kell oldanunk őket. A YouthBank előrevisz.”
Simó Anita, YouthBank önkéntes, 2013-14

I. YouthBank (2009–2010)

 • csapat létszáma: 11 fő
 • összegyűjtött összeg: 1875 euró, amelyet a BRD Bank duplázott meg
 • támogatott projektek száma: 11

II. YouthBank (2010–2011)

 • csapat létszáma: 10 fő
 • összegyűjtött összeg: 1500 euró, amelyet a BRD Bank duplázott meg
 • támogatott projektek száma: 7

III. YouthBank (2011–2012)

 • csapat létszáma: 10 fő
 • összegyűjtött összeg: 1350 euró, amelyet az OTP Bank duplázott meg
 • támogatott projektek száma: 7

IV. YouthBank (2012–2013)

 • csapat létszáma: 8 fő
 • összegyűjtött összeg: 1100 euró, amelyet az OTP Bank duplázott meg
 • támogatott projektek száma: 3

V. YouthBank (2013–2014)

 • csapat létszáma: 6 fő
 • összegyűjtött összeg: 5000 lej, amelyet Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala duplázott meg
 • támogatott projektek száma: 6

Országos partner:

arc_logo