A Fuss NEKI! program 2012-ben indult. Az ország néhány nagyvárosában tevékenykedő közösségi alapítvány szervezett egy évvel korábban hasonló elven működő programot, Swimathon néven. Náluk úszásra épült a program. Mi a futást láttuk megvalósíthatónak és erre volt szakmai képzettségünk és tapasztalatunk.

A Fuss NEKI! egy adománygyűjtő program. Helyi civil szervezetek törekvéseihez segít előteremteni a szükséges pénzalapot.

A program sikere a széleskörű mozgósításban, a személyes kapcsolatokra és ezek hálózataira alapozott bevonásban rejlik. Az üzenet és a közös törekvés így célba talál.

Civil szervezetek, adományozók (magánszemélyek és vállalkozások), továbbá önkéntesek vesznek részt az akcióban. A program csúcspontja egy sportesemény, a közös futás/gyaloglás a Városi parkban. Ez 2020-ban a járványügyi helyzet miatt módosul, így minden csapat más-más helyszínen fut/gyalogol majd ugyanabban az időpontban.

A program a következőképpen zajlik: A civil szervezetek egy közösségépítő projekttel jelentkeznek, ugyanakkor nagyköveteket (futókat) toboroznak, akik szimpatizálnak a civil szervezettel, illetve a projektjével. Az adományozók a nagyköveteken (futókon) keresztül adományoznak. Felajánlást tesznek az általuk kiválasztott nagykövet (futó) köreire, vagy fix összeggel is támogathatnak. A nagykövetek (futók) az esemény napján lefutják köreiket. A civil szervezetek az összegyűjtött adományokból megvalósítják projektjeiket.

Az első 5 program alatt 658 futó vett részt, 8.054 km-t futottak, 4.320 támogató segítette a programot, 6.081 felajánlás érkezett, 66 közösségi projekt valósult meg és 256.754 lei adomány gyűlt össze.

A 6. Fuss NEKI!-n 406 önkéntes futó (34 településről) gyűjtött adományokat. Ebben az évben a futók több mint 3000 kört futottak, ez 4000 km fölötti távot jelent. 2088 támogató csatlakozott az akcióhoz (4154 támogatással), hogy segítse a 34 civil szervezet elképzeléseinek megvalósulását. Ők 182 településről és 14 országból (Magyarország, Svájc, Írország, Anglia, Dánia, Ausztria, Ausztrália, Kanada, Belgium, Svédország, Norvégia, Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Németország) tettek felajánlásokat.

2018-ban 342 futó állt rajthoz a helyszínen, 29 futó külföldön, vagy az ország más településén futott: Kanada (Montreal), Amerikai Egyesült Államok (Oakland, Los Angeles), Magyarország, Makedónia, Németország, Svédország, valamint Zetelaka, Sepsiszentgyörgy, Torda, Bukarest, Arad, Konstanca. Ők összesen 3,32 ezer km-t futottak le. A 7. Fuss NEKI!-n 35 civil szervezet vett részt, ebből 15 új volt (a programban). 2618 adományozó segítette a civil szervezeteket, akik 133 belföldi településről és 13 országból (Anglia, Brit – Virgin szigetek, Dánia, Amerikai Egyesült Államok, Hollandia, Izland, Kanada, Magyarország, Németország, Norvégia, Olaszország, Svájc, Svédország). Ebben az évben összesen 202.162 RON adomány érkezett.

A 8. Fuss NEKI!-n 389 nagykövet volt, ebből 16-on más helyszínen teljesítették a km-eket. Összesen kb. és 3502 km-t futottak le (ez egy autóút hossza Portugáliáig). 2019-ben 266.509 RON adomány gyűlt. Így ebben az évben összesen 4753 felajánlás (adomány) és 2960 adományozó volt, akik Románia mellett Argentínából, Amerikai Egyesült Államokból, Angliából, Fülöp-szigetekről, Írországból, Izlandról, Izraelből, Kanadából, Magyarországról, Németországból, Norvégiából, Olaszországból, Svájcból, Svédországból, Szerbiából és Walesből segítették a nagyköveteket.

2020-ban 24 civil szervezet vállalta, hogy bekapcsolódik a Fuss NEKI! programba, hogy ezáltal közösségi törekvése ismertebb és nagyköveteivel együttműködve támogatott legyen. Közülük 12-en most vettek részt először Fuss NEKI!-n. Lelkesedésükkel, kitartó munkájukkal példaértékű eredményeket értek el. A program keretében összesen 274.423 lej adomány érkezett be. Az érdekes az, hogy a program elején a projektgazdák által betervezett célösszeghez képest, ami 144.125 lej volt, ez 90%-kal több.

2021 jubileumi év volt a Fuss NEKI! program életében, hisz 10 éves lett. Ebben az évben 33 civil szervezet vagy kezdeményezési csoport kapcsolódott be az eseménybe, sokan közülük első alkalommal csatlakoztak. 558 nagykövet segített a 33 közösségi ügy adománygyűjtésében. Újdonság volt, hogy biciklis nagykövetek is nevezhettek, így 162-en kétkerének tekertek október 10-én a 10. Fuss NEKI!-n. lelkesedésből és elszántságból idén sem volt hiány, hisz jóval a tervezett összeg felett érkeztek adományok. Összesen 524 182 lej támogatás érkezett a közösségi ügyekre.

Célunk továbbra is évente legalább 20-30 civil szervezetnek segíteni e program által.

www.fussneki.ro