Az SZKA legújabb kezdeményezése: szeretnénk létrehozni egy online szellemi és értékközösséget azokkal, akik Székelyudvarhelyen születtek és ma nem élnek itthon, de kötődnek ehhez a helyhez, kultúrához, közösséghez.

A téma iránt érdeklődő kis munkacsoporttal összeállítottunk egy online kérdőívet, amely arra hivatott, hogy feltérképezze az elszármazottakat.

 

Íme egy rövid ismertető a válaszokból:

A legtöbben munkalehetőség és jobb anyagi körülmények miatt hagyták el szülővárosukat, de jelentős arányban vannak olyanok, akik a családjuk, vagy továbbtanulás miatt döntöttek így.

Azok a válaszadók, akik jelenlegi lakhelyükön végeznek közösségi tevékenységet leginkább sportesemények, kulturális programok iránt érdeklődnek. Sokan az ottani hagyományőrző és magyarságukkal kapcsolatos csoportok szervezői, tagjai.

Pozitívan értékelik az itthoni művészeti és kulturális életet, a helyi sport és szabadidős tevekénységeket, valamint azon tevékenységeket, amelyek hagyományőrző célúak. Közepes, átlagos kategóriába sorolják az oktatást, az egészségügy, a közbiztonság és a közösségi, ifjúsági terek létét és működését. Legrosszabbnak a helyi közintézményeket és a környezetvédelmi törekvéseket értékelik.

Legtöbb válaszadóhoz az oktatás és nevelés, a környezetvédelem és a szociális problémákhoz kapcsolódó kezdeményezések állnak a legközelebb.

Úgy gondolják, hogy a kapcsolatépítés és a tudásátadás kapcsán tudnának, szeretnének az itthoni közösséghez kapcsolódni akár segíteni azt.

Arra a kérdésünkre, hogy szerintük szükség van-e egy online platformra, ahol szívesen tennének az otthonuk közösségért, megerősítő válaszokat kaptunk, mint:

„Igen, nagyon hasznosnak tartanám. Például a városban illetve a környező településeken éppen aktuális programokat, eseményeket szívesen látnám. Olvasnék „büszkeség falat”, egy olyan tudósítás, beszámoló formájában, ahol összegyűjtik az Udvarhelyen született kicsik és nagyok érdemeit, eredményeit, amikre mindannyian büszkék lehetünk…”

 

„…Fontos az elment udvarhelyiekkel a kapcsolatot megteremteni és ismét bevonni őket a különböző rendezvényekbe. Szoktam adományozni is különböző célokra, mikor tudom, hogy az egy jó cél…”

 

Amennyiben Ön is bekapcsolódna ebbe a kezdeményezésbe, vagy tud olyan személyről, akit érdekelhet, keressen bennünket – a nagyvanda@szka.org emailcímen és/vagy a 0757-393669-es telefonszámon –, hogy jobban megismerjük, és ez alapján elkezdhessük kialakítani az együttműködés lehetséges formáit.